spot_img
9.9 C
București
miercuri, decembrie 18, 2024
AcasăAnalizeJaro Marșalic: O mare parte din sistemul sanitar ar trebui restructurată, modificată,...

Jaro Marșalic: O mare parte din sistemul sanitar ar trebui restructurată, modificată, nu este eficient să ai un spital cu 800 de paturi când, de fapt, necesarul tău este undeva la 400-500 de paturi. Nu este normal să stea un pacient 2-3 săptămâni internat, pentru că, din 3 săptămâni, 4-5 zile sunt faza acută, restul sunt faza cronică, dar noi nu avem spital cronic unde să îl pui

-

Cu autorizație de construire emisă, noul Spital Județean de Urgență Reșița mai are nevoie doar de finanțare. În rest, totul e pus la punct. „Suntem pe drumul cel bun. Finanțarea ar veni de la Banca Europeană de Investiții. Este necesar să se facă aproape în toată România alte spitale. Spitalul nostru s-a pus în funcțiune în 1973 sau în 1974 și aici mă refer la Staționarul 1, la cel din Govândari. Staționarele 2 și 3 sunt vechi, sunt clădiri din 1900. Problema este că pereții sunt îmbâcsiți, deși noi nu am avut probleme deosebite cu infecții intraspitalicești, că s-a respectat întotdeauna procesul de dezinfecție. Însă sunt vechi și nu mai corespund ca și circuite. degeaba vii și spui că ar trebui să fie un grup sanitar în orice salon, ele așa au fost construite, unul în stânga, unul în dreapta. E clar că trebuie făcute spitale noi.”, a spus parlamentarul PNL de Caras Severin Jaro Marșalic pentru Express de Banat.

- Reclama -

Potrivit actualului parlamentar, o altă problemă a actualului Județean e generată de distanța dintre cele trei staționare. Nu e doar disconfort, e și o cheltuială suplimentară cu transportul pacienților de la un staționar la altul. „Noi trebuie să ajungem să avem spitale moderne, să avem circuite, ca să nu mai avem tot felul de probleme cu pandemii și epidemii. O mare parte din sistemul sanitar ar trebui restructurată, modificată, nu este eficient să ai un spital cu 800 de paturi când, de fapt, necesarul tău este undeva la 400-500 de paturi. Nu este normal să stea un pacient 2-3 săptămâni internat, pentru că, din 3 săptămâni, 4-5 zile sunt faza acută, restul sunt faza cronică, dar noi nu avem spital cronic unde să îl pui. Nici nu poți să îl pui în stradă, el poate este din Cornereva, dacă îl duci acolo, nu era cine să îl panseze. Este și problema socială, dar până la urmă, dacă vrem eficiență de la spitale, problema socială nu este a spitalului, spitalul trebuie să presteze servicii medicale.”, a explicat Marșalic.

- Advertisement -

La noul Județean totul este gândit și dimensionat corect, a diagnosticat parlamentarul. Acesta apreciază că 420 de paturi sunt suficiente, 60 fiind de zi hotelieră pentru aparținători. Inclusiv organigrama spitalului a fost gândită bine, consideră deputatul PNL. „Pe secția de chirurgie, la un moment dat noi am fost 4 sau 5 chirurgi. O secție care a avut 65 de paturi. Secția de chirurgie din Vârșeț, care este mai mic decât Reșița, avea 35 de paturi și 9 medici. Se spune că un medic să nu facă mai mult de 3-4 gărzi pe lună, pentru că este prea obositor, dar principala datorie și obligație a unui spital este să asigure permanență. Dacă am 4 medici, fiecare o să facă 7-8-9 gărzi. Am avut și noi, la Reșița, o perioadă când am fost 3 chirurgi și am făcut gărzi. Dacă unul pleca în concediu, tot a 2 zi erai de gardă, făceai 10 gărzi pe lună.”, a mai explicat Jaro Marșalic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img