spot_img
16.4 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeParlamentul Italiei a respins fondul de salvare al zonei euro

Parlamentul Italiei a respins fondul de salvare al zonei euro

-

O majoritate a deputaţilor italieni, atât din coaliţia de dreapta a premierului Giorgia Meloni, cât şi din opoziţie, au votat joi împotriva ratificării reformei Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro, transmite France Presse.

- Reclama -

Italia era ultima ţară membră a zonei euro care nu ratificase reforma, ce încă nu poate intra în vigoare după votul de respingere dat de parlamentul de la Roma, survenit la o zi după un acord convenit între statele UE pentru relaxarea regulilor bugetare fixate în Pactul de stabilitate şi creştere, relaxare favorabilă statelor UE puternic îndatorate, precum Italia.

- Advertisement -

Premierul Giorgia Meloni ar putea totuşi să revină în parlament cu propriul text – cel respins joi a fost propus de opoziţie – şi să ceară aprobarea lui. Comisia de finanţe a Camerei Deputaţilor ceruse respingerea legii de ratificare a reformei MES întrucât acestui act normativ îi „lipsesc mecanismele adecvate care să asigure implicarea parlamentului în procedura de solicitare a activării MES, excluzând astfel parlamentul din procedurile de importanţă semnificativă asupra deciziilor de politică economică şi financiară”.

Însă liderul formaţiunii Liga din coaliţia de guvernare, vicepremierul Matteo Salvini, s-a manifestat oricum împotriva ratificării reformei MES şi a salutat votul de joi, afirmând că „pensionarii şi lucrătorii italieni nu vor mai risca să fie puşi să plătească salvarea băncilor străine”.

- Advertisement -

Statele zonei euro au convenit la începutul anului 2021 asupra acestei reforme care sporeşte capacităţile financiare ale fondului de salvare şi atribuţiile acestuia în materie de supraveghere financiară a statelor aflate în dificultate

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img