spot_img
6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalizeStrategia economică a lui Viktor Orbán

Strategia economică a lui Viktor Orbán

-

Strategia noastră economică naţională se bazează pe a face din Ungaria un punct de întâlnire pentru cele mai avansate companii din est şi din vest, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, la Baku, în Azerbaidjan.

- Reclama -

Prim-ministrul a felicitat renaşterea iniţiativei Programul Special al ONU pentru Economiile Asiei Centrale (SPECA).

- Advertisement -

Orbán a explicat că este prezent în politica internaţională de 33 de ani, prin urmare, poate împărtăşi experienţa sa potrivit căreia ultimii 10 ani au fost foarte diferiţi de cei 20 de ani anteriori. Am avut parte de o criză financiară, Europa este afectată de opt ani de o criză a migraţiei, a apărut pandemia, a izbucnit războiul din Ucraina, iar acum este criză de securitate în Orientul Mijlociu, a enumerat politicianul.

“Trebuie să ne pregătim pentru faptul că şi în viitor, soluţiile care să promoveze dezvoltarea ţărilor noastre va trebui să le găsim în mijlocuri unor situaţii furtunoase”, a subliniat şeful guvernului de la Budapesta. Renaşterea SPECA poate ajuta mult în această situaţie, a adăugat Viktor Orbán.

- Advertisement -

Premierul ungar a spus că Europa a ajuns în prima linie a provocărilor menţionate: în Europa se desfăşoară un război, competitivitatea sa se tot deteriorează, în tot mai multe state europene există societăţi paralele, iar ameninţarea terorismului este în continuă creştere.

În ultimele trei decenii, creşterea economică din Europa a avut nişte baze solide; ideea a fost simplă, dar genială: tehnologia avansată din vest a fost conectată cu sursele de energie din est, mai ales ruseşti, care erau accesibile şi ieftine, a arătat Orbán. Cu toate acestea, din cauza războiului şi a răspunsurilor date la acesta, cooperarea aceasta s-a destrămat, mai mult decât atât, nu a fost creată nicio strategie nouă între timp, a adăugat premierul maghiar.

Viktor Orbán a amintit că în trecut, întreaga Europă Centrală a avut multe de pierdut în urma formării de blocuri. De aceea, “noi ne dorim ca era economică mondială ce se conturează acum să fie definită prin conexiuni şi printr-o cooperare bazată pe respect reciproc”, a explicat oficialul ungar.

“Nu putem crea o nouă strategie economică europeană de succes fără să conectăm Asia Centrală şi Europa”, a declarat Orbán.

Prin urmare, rolul Asiei Centrale a crescut semnificativ din punctul de vedere al europenilor, iar pentru ca în perioada următoare să avem parte de conexiuni şi de o cooperare civilizată est-vest este nevoie de mediatori, a spus prim-ministrul Ungariei.

“Din Europa, noi vedem Asia Centrală drept o zonă care conectează rutele de transport, comerciale şi digitale europene şi estice”, a relatat şeful de guvern.

Viktor Orbán a remarcat că existenţa unei rute de transport sigure, previzibile şi moderne între Europa şi Asia reprezintă, de asemenea, un interes economic naţional fundamental al Ungariei.

Strategia noastră economică naţională se bazează pe a face din Ungaria un punct de întâlnire pentru cele mai avansate companii din est şi din vest, a declarat Viktor Orbán. Ungaria are cea mai mare proporţie de investiţii asiatice, iar rolul surselor de energie din Asia Centrală în funcţionarea economiei maghiare este în creştere, a adăugat premierul.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat, de asemenea, că se doreşte consolidarea acestui proces în viitor, motiv pentru care sunt susţinute toate iniţiativele care întăresc Asia Centrală şi susţin cooperarea statelor din regiune.

Prim-ministrul a vorbit şi despre faptul că nu construiesc cu Azerbaidjan “o prietenie care să fie numai despre gaze”, ci o prietenie ca între fraţi.

“Suntem naţiuni înfrăţite”, însă recent, între cele două ţări a fost stabilită o cooperare energetică puternică, a declarat Viktor Orbán.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img