spot_img
3.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăhighlightMembru al CSM propune ca Iohannis să medieze şedinţa în cazul implicării...

Membru al CSM propune ca Iohannis să medieze şedinţa în cazul implicării SRI în justiţie

-

Judecătorul Horaţius Dumbravă a propus, în cadrul şedinţei de plen de marţi, ca preşedintele Klaus Iohannis să medieze o următoare şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, în care se va aborda subiectul implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie, transmite Mediafax.

- Reclama -

Horaţius Dumbravă a cerut acest lucru în baza articolului 133 alineatul 6 şi al articolului 80 din Constituţie. Primul text de lege arată că „Preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă”, iar cel de-al doilea stabileşte că „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării” şi că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

- Advertisement -

Membrii CSM urmează să decidă dacă îl vor invita pe şeful statului să medieze o astfel de întrunire.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut, în 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii să apere indepenţa justiţiei şi a magistraţilor în faţa suspiciunii că SRI se implică în actul de justiţie, conform unui comunicat de presă al UNJR.

- Advertisement -

Potrivit sursei citate, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat „Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi, implicit, corectitudinea actului de justiţie”.

Solicitarea judecătorilor a fost făcută în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat ca instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, şi că „în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Conform legii, CSM „are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

UNJR a precizat în scrisoare că într-o situaţie similară, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, în 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care a subliniat ca „astfel de interferenţe au ca efect intimidarea şi pierderea credibilităţii magistraţilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img