spot_img
26.6 C
București
sâmbătă, septembrie 28, 2024
AcasăAnalizeFost șef CIA: Bătălia pentru Gaza va fi la fel ca cea...

Fost șef CIA: Bătălia pentru Gaza va fi la fel ca cea pentru Mosul

-

Fostul director CIA, generalul în retragere David Petraeus a comentat la CBS News că bătălia pentru orașul Gaza va fi la fel ca aceea pentru Mosul, în Irak. 

- Reclama -

Fostul director CIA și generalul în retragere al armatei americane David Petraeus a remarcat într-un interviu acordat CBS News că orașul Gaza este similar ca mărime cu Mosul din Irak, care a fost bastion al ISIS și că Israelul s-ar putea confrunta cu provocări similare dacă va intra în orașul Gaza. Nu în ultimul rând, Petraeus a vorbit despre greșelile făcute de americani când au invadat Irakul deoarece nu au avut un plan clar post război.

- Advertisement -

„Dacă intră, la un moment dat, armata trebuie să distrugă fiecare dintre aceste cartiere generale, baze, facilități, vor captura sau ucide lideri de rang înalt și vor face același lucru cu soldații de rând, adevărații extremiști, gândiți-vă ce efort necesită toate acestea.”

„Mosul avea o populație de dimensiuni similare în nordul Irakului când Statul Islamic a ocupat orașul, iar ISIS este o analogie bună aici pentru ceea ce a făcut Hamas. A fost nevoie de nouă luni pentru a curăța orașul, e clar că Israelul nu are nouă luni.

- Advertisement -

„Eram un general de două stele (când am invadat Irakul, n.r.,) îmi amintesc că am întrebat înainte de a merge la Bagdad scuzați-mă, am putea avea puțin mai multe detalii despre ce se întâmplă după ce ajungem la Bagdad și răsturnăm regimul, și ei au spus tu doar du-ne doar la Bagdad, noi ne vom ocupa de toate după. Evident că am avut decizii post-conflict inadecvate. Trebuie să existe o viziune pentru asta. Cred că prim-ministrul Netanyahu ar trebui sfătuit să nu spună ce vor face cu Hamas, ci și să vorbească despre viitorul Gazei și viitorul poporului palestinian”. „Ei nu vor să reocupe Gaza, dar dacă nu o reocupă, Hamas se va reconstitui. Vor accepta pierderi enorme, victime colaterale și apoi vor pleca? Sunt sigur că Israelienii caută răspunsul la această întrebare. Ar putea ajuta o altă țară, pot da arabii o mână de ajutor? Pot aduce administrația palestiniană din Cisiordania?”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img