spot_img
22.8 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăActualitatePreședintele Parlamentului Ungariei la Ineu: Bunăstarea, siguranţa şi sentimentul de acasă există...

Președintele Parlamentului Ungariei la Ineu: Bunăstarea, siguranţa şi sentimentul de acasă există pentru fiecare doar pe pământul pe care s-a născut, acesta este şi obiectivul programului de dezvoltare economică a statului ungar în ţările Bazinului Carpatic

-

Cea mai importantă sarcină a unei politici de stat responsabile este de a consolida prin toate mijloacele puterea de susţinere economică a pământului natal pentru toate comunităţile naţionale – a declarat László Kövér sâmbătă, la Ineu (judeţul Harghita), unde a fost inaugurat abatorul şi uzina de prelucrare a cărnii a composesoratului Tercs, construit cu sprijinul statului maghiar, în cadrul evenimentului tradiţional Târgul de animale şi Ziua gospodarului din Ciucul Superior.

- Reclama -

Preşedintele parlamentului a declarat: bunăstarea, siguranţa şi sentimentul de acasă există pentru fiecare doar pe pământul pe care s-a născut, acesta este şi obiectivul programului de dezvoltare economică a statului ungar în ţările Bazinului Carpatic. 

- Advertisement -

În acest cadru, Fundaţia Pro Economica a reuşit în ultimii ani să ofere sprijin pentru mii de fermieri maghiari din România şi pentru aproape o sută de alte afaceri din România care contribuie la îmbogăţirea patriei.

El a reamintit că, după căderea comunismului, zona Europei Centrale şi de Est, de la Marea Baltică până în Balcani, a fost fericită să cedeze piaţa sa de consum de peste 160 de milioane de persoane capitalului occidental, practic gratuit, în speranţa că Occidentul va aduce prosperitate. Deşi calitatea vieţii s-a îmbunătăţit, companiile occidentale au scos şi continuă să scoată de aici multiplul valorii capitalului pe care l-au adus în zonă – a constatat el. 

- Advertisement -

Politicianul a adăugat: potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, între 1990 şi 2015, 25 de milioane de lucrători tineri – cu vârste între 25 şi 45 de ani – au părăsit Europa de Est pentru jumătatea vestică a Europei, iar formarea lor i-a costat pe contribuabilii de aici peste o mie de miliarde de dolari. 

Cercetările preconizează exodul a încă 20 de milioane de oameni în următorii 15 ani, prin urmare, în privinţa pieţei forţei de muncă, jumătatea estică a Europei asigură funcţionarea economiei vest-europene – a precizat László Kövér.

Potrivit spuselor sale, din acest motiv este important ca ţările Europei Centrale şi de Est să creeze condiţii economice care să îi facă să revină acasă pe cei ce au plecat din motive raţionale, iar cei care se gândesc să plece să nu mai considere această opţiune ca una rezonabilă. 

În cadrul festivităţii de inaugurare, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a mulţumit guvernului ungar pentru sprijinul pe care îl acordă – pe lângă subvenţiile culturale şi educaţionale legate de identitate – şi proiectelor economice care servesc propăşirea comunităţilor maghiare pe pământul lor natal. 

“Mulţi tineri de astăzi nu pleacă pentru că identitatea lor este în pericol. Ei pleacă pentru că vor să câştige mai mulţi bani” – a subliniat preşedintele UDMR. De aceea avem nevoie de investiţii şi de programe de dezvoltare economică care să asigure creşterea şi dezvoltarea comunităţilor maghiare în ţara lor natală – a adăugat el. 

Elemér Jéré, preşedintele composesoratului Tercs din Ineu, a declarat presei publice ungare despre abatorul şi uzina de prelucrare a cărnii inaugurate sâmbătă că investiţia de 2,5 milioane de euro a creat 35 de locuri de muncă. Cooperativa Agricolă Ciucul Superior va achiziţiona animalele pentru abator. 

Investiţia a fost sprijinită de guvernul ungar prin intermediul Fundaţiei Pro Economica cu 850 000 de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img