spot_img
19.5 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeMeci de fotbal in Harghita intre parlamentarii ungari și "demnitarii secui și...

Meci de fotbal in Harghita intre parlamentarii ungari și „demnitarii secui și ceangăi”

-

Centrul de fotbal „Buzánszky Jenő”, construit cu sprijinul Ungariei, a fost inaugurat vineri la Sândominic (judeţul Harghita) cu un turneu amical între echipe compuse din deputaţi parlamentari ungari, respectivi demnitari secui şi ceangăi.

- Reclama -

La ceremonia de inaugurare a clădirii extinse recent, preşedintele parlamentului ungar, László Kövér, căpitanul selecţionatei parlamentare a Ungariei, a reamintit: evenimentul sportiv comun al aleşilor ungari, secui şi ceangăi este deja o tradiţie de două decenii, un eveniment legat de turneul de toamnă în Ţinutul Secuiesc al echipei medicale a Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor, iar voluntarii acestuia vin de mai bine de 30 de ani în Transilvania ca să ajute.

- Advertisement -

“Îmi doresc doar ca să avem aici un punct de întâlnire, un centru unde ne putem întâlni. Ca acest teren să fie şi un simbol al unităţii noastre. Dar şi mai important este ca întotdeauna să fie jucători pe acest teren şi să se certe între ei în limba maghiară, dacă dau pase greşite” – a spus preşedintele parlamentului ungar.

Jenő Buzánszky, eponimul centrului de fotbal de la Sândominic, fost membru al legendarei Echipe de Aur a Ungariei, a fost preşedintele comitetului pentru sport al Serviciului de Salvare a Copiilor până la moartea sa survenită în 2015, fiind şi un organizator neobosit al turneelor de fotbal pentru copii şi arbitrând în mod regulat meciurile de la Sândominic.

- Advertisement -

Centrul de fotbal “Buzánszky Jenő” a fost deschis pentru locuitorii din Ciucul Superior în 2019, când avea doar un teren cu gazon şi o clădire. Ulterior, complexul a primit şi un teren cu gazon artificial, iar acum au fost finalizate vestiarele şi clădirea de cazare, creând posibilitatea de a organiza şi evenimente sportive mai importante şi turnee cu mai multe echipe.

Investiţia de 220 de milioane de forinţi (568,7 de mii de euro) a fost susţinută financiar de statul ungar, de Federaţia Ungară de Fotbal şi de Fondul “Bethlen Gábor”. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img