spot_img
7.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăAnalizeRăzboiul din Ucraina a distrus turismul din Deltă

Războiul din Ucraina a distrus turismul din Deltă

-

Războiul din Ucraina afectează grav turismul în Delta Dunării. Dacă încă de anul trecut, turiștii străini au renunțat la vacanțele în Deltă, după bâlbâiala autorităților privind dronele care cad pe malul românesc din drepturilor porturilor Reni și Ismail, și turiștii români renunță la rezervări. Operatorii de turism din zonă sunt supărați pe autoritățile române care nu comunică eficient și nu liniștesc populația. De exemplu, de la Reni sau Ismail la Crișan, sunt 50-60 de kilometri. Dronele nu pot avea erori așa de mari, spune la RFI, Dragoș Olaru, ghid turistic. Dacă în trecut în perioada de vară nu avea zile libere, Dragoș Olaru spune că acum supraviețuiește în special grație apiculturii. 

- Reclama -

Dragoș Olaru: Războiul influențează activitatea turistică din Delta Dunării. Dacă până acum, mai ales turiștii străini, refuzau să mai vină în Delta Dunării, acum, de când au început bombardamentele la porturile de lângă graniță, Ismail și Reni până și turiștii români au început să renunțe la rezervări.

- Advertisement -

Reporter: Deci deja aveți probleme cu turiștii străini care nu mai vin?

Dragoș Olaru: Da. Sigur că  anul trecut a fost mult mai greu în sensul că foarte puțini turiști străini au ales să mai vină în Deltă. Nu știu dacă și în România, dar în Deltă în special. Vorbesc despre situația noastră și aș putea să dau niște exemple. Fata mea a fost într-un program Erasmus, a stat la o franțuzoaică, acasă. Și când a trebuit să vină (tânăra franțuzoaică, n.r.)  în România, la o lună de zile, părinții n-au mai lăsat-o datorită războiului.  Avem aici o pensiune  a unui franțuzoaice căsătorită cu un român, un băiat din sat și sunt specializați pe turiști francezi. Anul trecut a fost foarte greu pentru ei. Anul ăsta un pic și-au mai revenit, dar situația nu este bună.

- Advertisement -

Reporter: Și acum și turiștii români… de când au apărut la televizor informațiile acestea cu bucăți de dronă, dronă care a căzut pe partea românească, spuneați că ați avut anulări?

Dragoș Olaru: Da da da.  Chiar ieri (7 septembrie, n.r.) am avut o anulare și mi-au precizat foarte clar că nu au putut să mai vină pentru că în primul rând copilul s-a speriat și ei nu pot forța lucrurile. Este clar că războiul a devenit o cauză majoră în scădere a turismului din Delta Dunării. Mă uit și la evenimente locale, am fost mai devreme la Festivalul Borșului de Pește de la Crișan… este un eveniment cu Pațaichin în Tulcea unde veneau, swe făceau competiții internaționale de bărci și după câte am citit, nu sunt sigur., delegațiile străine sunt tot mai puține.

Reporter:  Vorbeam de faptul că așteptați ca autoritățile române să fie mai clare, să spună adevărul și să calmeze în același timp oamenii….

Dragoș Olaru: Autoritățile, în general, se trezesc vorbind cum a fost și cu cazul Bâstroe. Trebuie o voce unitară, trebuie un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării care să dea comunicate, să anunțe permanent populația și să o liniștească că de fapt la noi nu sunt probleme. Asta este realitatea, lumea se sperie, e normal, e război, este lângă a graniță, dar de exemplu, față de Crișan sau Sulina până la Reni, sunt mai bine de 50-60 km. Nu pot fi erori așa mari.

Și atunci nu sunt motive de teamă pentru turiștii care ar dori să mai vină în Deltă acum la sfârșit de sezon, dar lumea are rețineri și mai ales turiștii străini.

Reporter: Aveți un mesaj pentru autorități, vă gândiți să vă coalizați în vreun fel? Operatorii de turism din Deltă și să….

Dragoș Olaru: Noi am semnalizat  la întâlnirea cu prefectul, chiar domnul prefect a venit la Crișan acum câteva luni și am discutat problema.  Chiar am zis că dacă tot se dau compensații și noi ar trebui să primim niște compensații pentru criza în care ne-a adus războiul. Eu, de exemplu, dacă n-aș avea o sursă alternativă, respectiv apicultura, ar fi greu să supraviețuiesc cu veniturile din turism.

Reporter: Ne cunoaștem de mai mulți ani și știu că de regulă era foarte greu să fiți găsit liber.

Dragoș Olaru: Da, înainte era mai mai greu să am perioade libere. Acum am chiar săptămâni libere. Nu pot să zic că la mine e situația cea mai gravă, dar sunt tensiuni care efectiv au închis în Crișan,  sau care sunt la limita supraviețuirii pentru că este greu să ții personal. Este greu să faci aprovizionări și să trezești că turiștii spun cu câteva zile înainte, știți, nu mai putem să venim, pentru că cad bombe pe lângă Delta. Na, ce să-i spui? Cum poți să convingi un om care nu trăiește în Deltă? Noi ne-am obișnuit ca să zic așa cu  situația. Încercăm să convingem oamenii și autoritățile ar trebuit să ne susțină și să spună că nu este niciun pericol, să liniștească oamenii. N-a fost n-a fost niciun fel de eveniment. Rolul autorităților este să să iasă public și să fie mai coerente și mai clare, liniștitoare și pentru populația locală că sunt destui oameni speriați și în Deltă. Nu mai vorbesc de cei care sunt pe brațul Chilia. Îmi imaginez, când vezi că sunt trasoare peste Dunăre și explozii, nu ți-e bine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img