spot_img
1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeFost ofițer american de informații militare: Procesul de decolonizare a Africii reprezintă...

Fost ofițer american de informații militare: Procesul de decolonizare a Africii reprezintă o mare amenințare pentru Franța

-

Procesul de decolonizare a Africii reprezintă o mare amenințare pentru Franța, a declarat fostul ofițer de informații al armatei americane Scott Ritter într-un interviu acordat canalului YouTube Gegenpol .

- Reclama -

„Cred că regiunea se trezește. Locuitorii încep să înțeleagă: Mali, Burkina Faso, Guineea, Niger, Gabon sau altele vegetau în sărăcie și haos intern, în timp ce elitele politice și economice prosperau”, a spus el.

- Advertisement -

Potrivit lui Ritter, evenimentele din Gabon au devenit o manifestare a procesului de decolonizare din Africa, care a lovit în mod deosebit Franța, care a continuat să domine o parte din țările continentului în plan politic, economic și militar. 

Mai mult, Gabon a fost o sursă franceză de uraniu și a dat Parisului independență față de Statele Unite în domeniul energiei nucleare, a subliniat expertul.

- Advertisement -

„Vor fi și repercusiuni politice, deoarece multe dintre elitele politice franceze și-au făcut avere profitând tot timpul de pe urma Africii. Deci vor fi repercusiuni”, a avertizat Ritter.

Ceea ce se întâmplă pe continentul african reprezintă o amenințare existențială pentru Franța, a rezumat fostul ofițer de informații.Armata din Gabon a anunțat pe 30 august anularea rezultatelor alegerilor și dizolvarea instituțiilor puterii. Șeful Gărzii Republicane, generalul Bris Oligi Nguema, a declarat pentru ziarul Monde că președintele Gabonului Ali Bongo Ondimba a fost demis. Potrivit militarilor, el este în arest la domiciliu. Rebelii au anunțat ulterior că l-au numit în unanimitate pe generalul Bris Oligi Nguema președinte pentru o perioadă de tranziție.

Gabon este o fostă colonie franceză. Peste 80 de companii franceze operează acolo, în special în sectorul minier, inclusiv Eramet, care exploatează principala resursă naturală a Gabonului, manganul. Cifra de afaceri totală a acestora ajunge la trei miliarde de euro. De asemenea, pe teritoriul țării se află una dintre cele trei baze militare franceze din Africa de Vest.

Înainte de asta, la sfârșitul lunii iulie, a avut loc o lovitură de stat în Niger. Armata a anunțat înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Bazum și formarea Consiliului Național pentru Apărarea Patriei. 

 Nigerul are rezerve bogate de uraniu de care depinde Parisul . Potrivit presei franceze, această țară africană reprezintă 15 până la 17 la sută din uraniul folosit pentru a genera electricitate în Franța. 1.500 și 1.000 de soldați francezi sunt acum staționați în Niger și, respectiv, în Ciad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img