spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeVlad Nistor despre BRICS: Viziunea “viitorului luminos” al BRICS trebuie luată cu...

Vlad Nistor despre BRICS: Viziunea “viitorului luminos” al BRICS trebuie luată cu un mare grăunte de sare

-

- Reclama -

Profesorul Vlad Nistor, deputat al Parlamentului European în cadrul Grupului Partidului Popular European (PPE), în calitatea sa de membru al Comisiei de Afaceri Externe (AFET) și al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din forul legislativ european, a prezentat o scurtă opinie pe subiectul reuniunii la nivel înalt a liderilor statelor membre BRICS, ce a avut loc in Africa de Sud în urmă cu o săptămână. 

- Reclama -

Summit-ul din Johannesburg a reunit, pentru prima data în persoană, dupa pandemia Covid19, liderii statelor membre: China, Rusia, Brazilia, India și Africa de Sud. Președintele Cyril Ramaphosa a fost amfitrionul acestui eveniment. 

- Advertisement -

Profesorul Nistor a ținut să menționeze absența fizică de la lucrările conferinței anuale a președintelui rus Vladimir Putin, care a participat prin legătură on-line. Putin a trebuit să fie reprezentat de ministrul de externa Lavrov din cauza mandatului internațional de arest pe numele președintelui rus emis de Curtea Penală Internațională, instituție la care Africa de Sud este membru cu obligația de a pune în aplicare deciziile acestei curți. 

Un lucru interesant privitor la BRICS este numirea fostului șef de stat brazilian, Dilma Roussef, în poziția de președinte al Noii Bănci pentru Dezvoltare, instituția financiar-bancară a organizației. 

- Advertisement -

Cu același prilej, președintele Ramaphosa a anunțat primirea a șase noi membri în cadrul BRICS, de la 1 ianuarie 2024, anume Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. 

Alte concluzii menționale la finele reuniunii sunt următoarele: dorința de a spori cuantumul schimburilor valutare în alte monede decât dolarul și euro și crearea de noi platforme internaționale pentru plăți și transferuri, două deziderate ce ar putea produce îngrijorare pentru unii observatori. 

Realitatea este că, deși ca suprafață totală, populație și creștere economică, multe state membre și asociate Brics au o importanță evidentă pe plan mondial, marea lor majoritate depind profund de schimburile comerciale cu lumea Transatlantică (SUA și Uniunea Europeană în special). Iar valutele occidentale, cu toate fluctuațille lor și cu șocurile economice aferente unui sistem de liber schimb, în continuare domină în jur de 80% din tranzacțiile globale. 

Mai trebuie menționat că Federația Rusă este un stat-paria al comunității internaționale, India este o țară cu probleme interne destul de serioase, în special demografice, similare cu cele din Africa de Sud, iar China este un sistem politico-social închis, cu deschidere economică impresionantă, însă limitată, extrem de dependent de bunăstarea americană și Europeană. Brazilia reprezintă un stat destul de volatil din punct de vedere politic și socio-economic, iar numirea fostei colaboratoare apropiate a președintelui Lula nu va avrea un impact pozitiv serios asupra acestor limitări. 

Astfel, conchide profesorul Nistor, această viziune a “viitorului luminos” al BRICS trebuie luată cu un mare grăunte de sare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img