spot_img
16.6 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeMoștenirea de miliarde de dolari a lui Prigojin din Africa. Numai mina...

Moștenirea de miliarde de dolari a lui Prigojin din Africa. Numai mina de aur din Republica Centrafricană ii aducea un miliard de euro pe an

-

După moartea proprietarului Wagner PMC Yevgeny Prigozhin într-un accident de avion, viitorul imperiului său de afaceri din Africa este neclar, scrie Financial Times, citând surse apropiate antreprenorului și persoane familiare cu situația.

- Reclama -

„Întreaga Africa se va duce în iad. Nu îi vor mai permite lui [Wagner] să efectueze nicio operațiune. Nimeni nu le va prelua, pentru că pentru asta este nevoie de Zhenya. El a fost singurul care a fost suficient de nebun pentru a face totul să funcționeze”, a descris situația într-o conversație cu FT, un cunoscut demult al omului de afaceri, care dorește să rămână anonim.

- Advertisement -

În urmă cu câțiva ani, Wagner a devenit un pilon principal în promovarea influenței ruse în Africa, scrie ziarul. PMC a sprijinit juntele militare, liderii pro-ruși și guvernele instabile, din Libia până în Mali până în Republica Centrafricană, pentru o taxă lunară și în schimbul concesiunilor miniere, notează articolul.
Guvernele susținute de Wagner și-au rupt adesea o mare parte din legăturile cu aliații lor occidentali. Wagner a fost ultima speranță pentru aceste țări, spune fostul analist CIA Cameron Hudson.

După o încercare de revoltă în iunie, Prigozhin a reușit să negocieze o plecare în Belarus pentru a se muta în cele din urmă în Africa, ceea ce i-a dat încredere că a rezolvat „mai mult sau mai puțin” situația, a spus un cunoscut al omului de afaceri.

- Advertisement -

Potrivit interlocutorului ziarului, majoritatea luptătorilor Wagner care au participat la conflictul din Ucraina fie s-au alăturat Ministerului Apărării, fie au plecat acasă, așa că Prigojin a rămas cu un mic contingent, pe care plănuia să-l desfășoare în Republica Centrafricană. „L-au lăsat să ia cu el în Africa câte oameni voia. Aproximativ 1.000 au făcut acest lucru, iar 500 s-au mutat deja”, a spus sursa.

Interlocutorul ziarului sugerează că, dacă Prigojin ar fi supraviețuit, „ar fi găsit în cele din urmă o modalitate de a apărea din nou în fața lui Putin și de a spune: uite ce am făcut în Africa”.

Republica Centrafricană a fost cel mai dezvoltat proiect Wagner. Acolo, grupul a fost responsabil pentru protecția președintelui Fotsen-Archange Touadéra, pregătirea armatei și, de asemenea, a participat la lupta împotriva rebelilor. În schimb, companiilor asociate cu Wagner li s-au dat mine de aur și diamante, precum și drepturi de export de lemn, scrie ziarul. Astfel, una dintre companiile care a lucrat la mina de aur Ndassima din Republica Centrafricană, potrivit diplomaților americani, aducea anual profit de până la 1 miliard de dolari. De asemenea, potrivit FT, Prigozhin avea și o afacere cu alcool în Africa Centrală.

Potrivit unui cunoscut al lui Prigozhin, viitoarele operațiuni ale lui Wagner în Africa vor fi probabil mai puțin profitabile – într-o conversație cu FT, el a estimat profitabilitatea la „maximum de zeci de milioane de dolari pe an”.

Ceea ce urmează va depinde în mare măsură de Vladimir Putin, notează ziarul. Călătoria recentă a lui Prigojin în Africa ar fi putut fi determinată de dorința lui de a împiedica autoritățile ruse să preia controlul asupra operațiunilor sale pe continent, potrivit unor persoane familiare cu situația. Ziarul amintește că în această săptămână o delegație de rang înalt a Ministerului Apărării, inclusiv adjunctul șefului departamentului, Yunus-Bek Yevkurov, a plecat în Libia. S-a întâlnit cu Khalifa Haftar, liderul Armatei Naționale Libiene, care controlează estul țării. Luptătorii Wagner au luptat alături de forțele lui Haftar de la încercarea eșuată a acestuia de a lua capitala libiei în 2019 și de a rămâne în țară, antrenându-și oamenii.

Consilierul principal al președintelui Republicii Centrafricane, Fidel Guandjika, a numit tristă vestea despre moartea lui Prigozhin, dar a remarcat că aceasta „nu schimbă absolut nimic” pentru republică. „Datorită acordului nostru cu Kremlinul, vom continua prezența Wagner pe teren”, a adăugat el.

Avionul de afaceri Embraer-135 (EBM-135BJ) cu Prigozhin la bord s-a prăbușit în seara zilei de 23 august . În total, la bord se aflau zece persoane, inclusiv trei membri ai echipajului, toți au murit, a anunțat Ministerul rus al Situațiilor de Urgență.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img