spot_img
16.4 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizePreședinta Ungariei la maghiarii din Ucraina: V-am adus astăzi forţa a cincisprezece...

Președinta Ungariei la maghiarii din Ucraina: V-am adus astăzi forţa a cincisprezece milioane de maghiari

-

V-am adus astăzi forţa a cincisprezece milioane de maghiari – a declarat marţi preşedintele Ungariei, Katalin Novák, la prima ei întâlnire cu publicul în cursul vizitei sale în Ucraina, la slujba ecumenică cu ocazia zilei Sfântului Ştefan, la care a participat în Biserica Înălţării Sfintei Cruci din Berehove.

- Reclama -

În biserica romano-catolică din Berehove, preşedintele l-a comemorat pe regele Sfântul Ştefan împreună cu credincioşii bisericilor istorice din Transcarpatia. În cadrul slujbei ecumenice a fost binecuvântată şi sfinţită pâinea coaptă personal de Katalin Novák cu ocazia sărbătorii naţionale. 

- Advertisement -

În discursul său festiv, Katalin Novák a reamintit că, în ciuda tuturor dificultăţilor, este bine să sărbătoreşti împreună cu maghiarii din Transcarpatia. Ultima sa întâlnire cu această comunitate a avut loc în perioada de aşteptre a crăciunului de anul trecut, când a aprins prima lumânare pe coroană. 

“Le-am mulţumit şi aş vrea să le mulţumesc iar tuturor celor care rezistă, care sunt aici, care construiesc comunităţi şi care conduc aceste comunităţi” – a spus ea. 

- Advertisement -

Katalin Novák şi-a declarat intenţia de a evoca, în timpul discuţiilor pe care le va avea la Kiev: “Cei atacaţi, cei aflaţi în necaz pot conta pe maghiari, Ungaria îi va ajuta”. Ea a adăugat: “Contăm pe faptul că maghiarii pot trăi aici, în Transcarpatia, într-un mod demn de ei şi de Europa”. 

Referindu-se la războiul din Ucraina care durează de 544 de zile, ea a subliniat necesitatea de a aduna forţe şi a afirmat că a venit ca să-şi aducă şi ea contribuţia. 

“Am adus astăzi forţa a cincisprezece milioane de maghiari în Berehove, în Transcarpatia, în Ucraina” – a subliniat preşedintele, adăugând: “trebuie să tragem forţă şi de la prietenii noştri ucraineni, pe care ne putem sprijini”. 

Katalin Novák şi-a exprimat speranţa că “vom avea un viitor comun, chiar dacă acum încă nu putem vedea calea către acest viitor”. 

Putem şi trebuie să ne tragem forţa “din istoria noastră milenară comună, din membrii comunităţii, din munca organizaţiilor de ajutor umanitar care sunt aici şi ajută, încă din prima zi a războiului” – a spus ea, adăugând că, mai presus de toate, “trebuie să ne tragem forţa din credinţa noastră creştină comună”. 

Preşedintele s-a rugat pentru pace, împreună cu credincioşii care au umplut biserica. 

În continuare, Katalin Novák a vizitat şi a depus o coroană de flori la bustul regelui Sfântul Ştefan şi a purtat discuţii cu lideri politici, religioşi şi educaţionali maghiari din Transcarpatia. 

În Berehove, şeful statului s-a întâlnit, printre alţii, cu mama unui soldat căzut în război, precum şi cu familii cu mulţi copii din localitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img