Pâinea ţării este asigurată, cerealele destinate pâinii se află deja în grânare, iar aceasta este cel mai important şi mai liniştitor lucru pe care un ministru al agriculturii îl poate spune, a declarat István Nagy, ministrul ungar al agriculturii, vineri, la Hajdúböszörmény, la deschiderea Hajdúság Expo şi Forumul Agricol din Ungaria de Est.
Politicianul a vorbit şi despre necesitatea creşterii competitivităţii din acest sector, un obiectiv pentru care guvernul maghiar acordă fermierilor tot sprijinul necesar.
Potrivit lui István Nagy, un lucru care arată angajamentul şi determinarea guvernului este acela că Ungaria oferă, suplimentar faţă de resursele primite de agricultori din bugetul multianual al UE, o finanţare naţională fără precedent, care este de 80% din valoarea acestora.
În 2021 şi 2022 au fost lansate programe de investiţii de mare amploare, iar în cadrul acestora au fost anunţate licitaţii cu o limită de resurse de 1500 de miliarde de forinţi, în această perioadă fiind plătite subvenţii care depăşesc 1445 de miliarde de forinţi, pentru 11 000 de proiecte câştigătoare, a adăugat ministrul agriculturii.
O atenţie deosebită a fost acordată celor cu întreprinderi mici şi mijlocii: 14% dintre subvenţiile zonale directe, aproximativ 190 de milioane de euro sunt utilizaţi pentru sprijinirea acestor întreprinderi. Pentru cele mai mici dintre întreprinderi, un alt ajutor semnificativ este acela că pot primi câte 82 de euro pentru fiecare hectar din primele 10 hectare lucrate, în timp ce cei care deţin suprafeţe mai mari de atât pot primi, în medie, câte 44 de euro, în plus faţă de subvenţia de bază, a explicat István Nagy.
Potrivit ministrului, din punctul de vedere al viitorului agriculturii, una dintre cele mai importante lucruri este schimbul de generaţii; în acest sens, producătorii agricoli tineri primesc sprijin în cadrul unui program dedicat.
István Jakab, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei şi preşedintele Asociaţiei Cooperativelor Fermierilor Maghiari (Magosz), a declarat că nu a existat niciodată o cooperare atât de strânsă între Guvernul Ungariei, Ministerul Agriculturii, Cameră Agricolă şi reprezentanţii intereselor agricultorilor. Faptul că planul strategic maghiar asigură posibilitatea dezvoltării continue pentru toţi cei din agricultură se datorează şi acestui fapt, a spus Jakab.