spot_img
22.5 C
București
miercuri, iunie 26, 2024
AcasăAnalizeDemonstrație cu steagul rusesc la baza militară franceză din Niger

Demonstrație cu steagul rusesc la baza militară franceză din Niger

-

Mii de susţinători ai regimului militar rezultat din lovitura de stat în Niger s-au adunat vineri într-o atmosferă de calm în apropierea bazei militare franceze de la Niamey, scandând sloganuri ostile Franţei, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului.

- Reclama -

„Jos Franţa, jos ECOWAS”, au scandat participanţii la această manifestaţie care are loc a doua zi după un summit al Comunităţii economice a statelor din Africa de Vest (ECOWAS) care a dat undă verde pentru o posibilă intervenţie militară pentru reinstalarea preşedintelui înlăturat la 26 iulie, Mohamed Bazoum.

- Advertisement -

De asemenea, ei au agitat drapele ruseşti şi ale Nigerului şi şi-au strigat susţinerea faţă de militarii care au preluat puterea, în special pentru şeful lor, generalul Abdourahamane Tiani.

„Îi vom face să plece pe francezi! ECOWAS nu este independentă, este o manipulare a Franţei, există o influenţă externă”, a declarat Aziz Rabeh Ali, membru al unui sindicat studenţesc care susţine regimul militar.

- Advertisement -

Manifestaţia continua la sfârşitul după-amiezii şi se derula într-o atmosferă de calm, potrivit jurnaliştilor de la AFP.

De la preluarea puterii, militarii au luat Franţa drept ţintă, acuzând-o că este în spatele deciziei ECOWAS de a activa şi desfăşura în Niger „forţa standby” pentru restabilirea ordinii constituţionale.

Franţa, aliată a Nigerului şi susţinătoare a preşedintelui înlăturat, a desfăşurat în această ţară circa 1.500 de militari angajaţi împreună cu armata nigeriană în lupta împotriva grupurilor jihadiste. Trupele franceze sunt staţionate parţial într-o bază de la Niamey, alături de trupele din Niger.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img