Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) recomandă muzeelor din subordine să-și închidă porțile pentru public până pe 1 septembrie dacă Guvernul nu renunță la preconizata desființare a posturilor vacante din ordonanța de reducere a cheltuielilor la stat, anunțată recent.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România protestează astfel față de prevederile ordonanței de reducere a cheltuielor publice prezentate săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ambii politicieni PSD.
Organizația susține că tăierile vor avea efecte dramatice pentru cultura românească și vor provoca „destabilizarea fără precedent a actului cultural de protejare și promovare a patrimoniului cultural mobil și imobil, material și imaterial, respectiv a culturii scrise și a artelor spectacolului.”
Pentru Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului din România, proiectul de ordonanță nu vizează doar o simplificare a costurilor și reducerea personalului din aparatul de stat, ci marchează „debutul unui proces de masacrare a culturii”.
„O țară fără cultură nu mai este o națiune, devine un simplu spațiu geografic. Cultura noastră se bazează pe funcționarea instituțiilor care valorifica și transmit mai departe patrimoniul material și imaterial care constituie matricea identității noastre. Muzee, biblioteci, așezăminte culturale instituții de spectacole și concerte sunt supuse unui proces de lichidare ca entitate juridică. Astfel, în cazul nefericit în care ordonanța va fi aprobată, 285 de instituții vor fi desființate sau vor fi comasate”, spune Groza.
RNMR spune că înțelege nevoia guvernului de a restrânge cheltuielile cu aparatul propriu, dar amestecul între funcționari publici și personal cu diverse specializări dobândite îi afectează doar pe aceștia din urmă, întrucât administrațiile și aparatul politic se vor repoziționa mai ușor, fiind categorii interșanjabile, fără pregătire specială.
„Administrația publică birocratică este auto-generativă, inventând permanent proceduri și reguli pentru a-și justifica și multiplica existența, în timp ce unitățile «producător» sunt la limita supraviețuirii suportând permanent constrângeri de bugete sau personal. O digitalizare eficientă ar putea aduce probabil economii semnificative care să nu necesite desființări și comasări făcute în regim pompieristic”, spun muzeografii.
Ei reproșează proiectului de OUG că nu conține nicio analiză detaliată pe capitole care să arate care „servicii” și din ce domenii sunt cele mai apăsătoare asupra bugetului și nu conține în mod nejustificat nici economiile estimate prin aceste reduceri.