Primarii din cincizeci de localităţi din judeţul Harghita au semnat o petiţie adresată ministrului român de interne, în care protestează împotriva pasivităţii organelor de ordine cu privire la cazul de la Valea Uzului.
În petiţia în limba română adresată ministrului de interne Marian-Cătălin Predoiu, şi transmisă şi agenţiei ungare de presă MTI, politicianului român i se aminteşte de evenimentele care au avut loc în 8 iulie, în Valea Uzului. Atunci, membrii mai multor organizaţii româneşti au pătruns în cimitirul militar şi au amplasat acolo 150 de cruci de lemn, “având un comportament care aduce a vandalism şi profanare de morminte”, scrie în petiţie. Semnatarii precizează că toate acestea s-au petrecut în prezenţa unor poliţişti şi jandarmi români, care nu au intervenit pentru a opri incidentul.
Autorii petiţiei afirmă că cimitirul militar de la Valea Uzului reprezintă un loc de o mare importanţă arhitecturală, culturală şi spirituală, care are nevoie de protecţie, conservare şi de o atenţie corespunzătoare.
“Suntem convinşi că nici unităţile administrative ale judeţului Harghita nu sunt inferioare în această ţară”, se arată în petiţie. Din acest motiv, autorii documentului consideră că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil, tot inacceptabil fiind şi faptul că totul s-a întâmplat în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor, a căror sarcină ar fi să prevină incidentele de acest gen.
Semnatarii atrag atenţia că fiecare metru pătrat de teren – public sau privat – are un titlu de proprietate, care este protejat de lege. Pe foaia de proprietate a zonei din Valea Uzului figurează localitatea Sânmartin, astfel că este inacceptabil că organele de ordine au permis să aibă loc “acte de vandalism”, scrie în petiţie. Ministrul de interne este rugat să ia măsurile necesare pentru a investiga cazul şi pentru a solicita un comportament responsabil, respectuos şi atent în astfel de locuri memoriale.
Semnatarii petiţiei au adăugat: condamnă cu fermitate ceea ce s-a întâmplat şi îşi exprimă speranţa că în viitor pot fi prevenite astfel de evenimente similare, “imorale şi ilegale”, respectiv că legislaţia din România se aplică în mod egal tuturor, indiferent de etnie.
Petiţia a fost semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, şi de 53 de primari din judeţ, fiind trimisă la Bucureşti vineri. În cadrul aceluiaşi document, autorii le solicită autorităţilor să ia măsuri decisive şi imediate pentru identificarea şi tragere la răspundere a făptaşilor.