spot_img
17.1 C
București
joi, septembrie 19, 2024
AcasăAnalizeViitorul ministru maghiar al Justiției la Tusványos: Uniunea Europeană se va destrăma

Viitorul ministru maghiar al Justiției la Tusványos: Uniunea Europeană se va destrăma

-

Uniunea Europeană se va destrăma dacă Bruxelles-ul va încerca să dicteze în domeniul legislaţiei, deoarece procesul va avea ca rezultat nerespectarea de către statele membre a deciziilor UE – a declarat Bence Tuzson, secretar de stat pentru guvernare în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi viitor ministru al justiţiei, în cadrul unei dezbateri care a avut loc joi la Universitatea Liberă de Vară şi Tabăra Studenţească de la Bálványos (cunoscută sub denumirea Tusványos) conform agenției maghiare de știri MTI.

- Reclama -

Politicianul a subliniat: UE vrea să îşi impună voinţa asupra statelor naţionale prin intermediul unei legislaţii ascunse, prin slăbirea conceptelor juridice şi revendicând respectarea unor principii ale statului de drept care nu pot fi definite, vrea să impună legislaţia europeană împotriva celei naţionale prin mijloace judiciare. 

- Advertisement -

Dreptul unional însă poate fi aplicat doar dacă nu intră în conflict cu constituţiile naţionale, astfel încât curtea constituţională este cea care poate opri această tendinţă dăunătoare – a arătat ministrul. 

În timpul discuţiei de grup pe tema “Suveranitatea statelor naţionale sau modul în care legislaţia UE luptă împotriva legislaţiei naţionale”, Bence Tuzson a citat Convenţia de la Istanbul privind violenţa împotriva femeilor ca fiind un exemplu de “legislaţie ascunsă”. În cazul acesteia, UE a devenit deja parte a convenţiei, cu toate că nu există un acord complet între statele membre în privinţa detaliilor. 

- Advertisement -

Ministrul a remarcat: convenţia conţine multe articole de perspectivă, utilizate deja în legislaţia ungară, însă în terminologia acestui document internaţional au fost strecurate elemente ale teoriei de gen. Prin această metodă sunt “strecurate” noi concepte în directivele UE pe care statele naţionale au obligaţia de a le transpune şi pe care Comisia Europeană încearcă apoi să le aplice la nivelul Tribunalului UE. 

Cealaltă metodă este cea a diluării conceptelor – a adăugat el. Ca exemplu, el a citat conceptul de refugiat, concept extins de la cei care fug de persecuţie în prima ţară sigură, incluzându-i pe toţi migranţii economici care sosesc în Europa. 

În opinia lui Bence Tuzson, diversitatea UE trebuie păstrată, niciun stat membru nu ar trebui să fie obligat să aplice aceleaşi soluţii juridice ca celelalte ţări, ci trebuie căutate punctele comune. 

“Pentru aceasta avem nevoie de un set de criterii obiective care să convină tuturor. Dacă UE nu va funcţiona în acest fel, ea se va destrăma” – a declarat ministrul justiţiei. 

Un alt participant la discuţie, Botond Csoma, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, a declarat că pentru maghiarii din Transilvania conceptul de stat-naţiune este disonant, deoarece le aminteşte de aspiraţiile statului-naţiune român care, deşi cere loialitate de la minorităţile naţionale, vizează de fapt omogenizarea şi asimilarea lor. 

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte UE şi statele membre, politicianul UDMR consideră şi el că Tribunalul UE cere instanţelor din statele membre să aplice legislaţia UE în litigii, ignorând legislaţia naţională. El a afirmat: curtea constituţională a României este una dintre cele patru curţi constituţionale care au pus la îndoială primatul dreptului unional asupra dreptului naţional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img