Economia ungară a realizat, în primele patru luni ale acestui an, cele mai mari exporturi din istoria ţării, în valoare de peste 50 de miliarde de euro, o creştere cu 12% faţă de anul trecut, un an record, ceea ce prefigurează un alt nou record, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Budapesta.
Potrivit comunicatului MAE ungar, şeful diplomaţiei ungare a afirmat, în discursul său de la evenimentul de deschidere a Conferinţei Economice Externe, că, în decurs de câţiva ani, economia mondială s-a întors cu susul în jos de două ori şi că niciun factor nu poate fi independent de acest lucru, astfel că a fost nevoie ca totul să fie reproiectat.
Ministrul a subliniat că Ungaria nu face parte din rândul celor mai mari ţări, nu are resurse energetice semnificative, iar performanţa sa economică este determinată în principal de exporturi. Astfel, sarcinile principale ale politicii externe ungare sunt creşterea continuă a performanţei economiei externe şi ajutorarea companiilor ungare să fie prezente pe cât mai multe pieţe posibile.
“A fost o decizie bună să combinăm economia externă şi politica externă, iar acest lucru a conferit politicii externe ungare o funcţie care poate contribui cu adevărat la îmbunătăţirea performanţei economiei ungare şi a vieţii poporului ungar”, a adăugat Péter Szijjártó.
Acesta a amintit că, în ultimul an, economia ungară a realizat un succes triplu: ocuparea forţei de muncă, investiţiile şi exporturile. Toate au atins recorduri.
În acest din urmă context, politicianul de la Budapesta a explicat că valoarea exporturilor a atins cifra de 142 de miliarde de euro, ocupând locul al 33-lea în clasamentul mondial, în timp ce Ungaria se află pe locul al 95-lea în ceea ce priveşte populaţia. În plus, această creştere anuală de 19% a venit în contextul în care comerţul mondial a crescut cu doar 2,7%. Ministrul a subliniat că din anul 2010 performanţele de export ale Ungariei s-au dublat.
Péter Szijjártó a salutat faptul că elanul nu pare să se frângă nici în acest an, deoarece cele mai recente date arată că, în primele patru luni ale anului, performanţele de export ale economiei ungare nu au fost niciodată atât de mari ca în anul 2023, depăşind 50 de miliarde de euro, o creştere cu 12% faţă de cifrele record de anul trecut.
Şeful diplomaţiei ungare a afirmat că obiectivul este ca, până în anul 2030, să crească cu 50% numărul companiilor cu capital autohton care sunt competitive pe pieţele internaţionale, faţă de anul 2018, astfel au fost adunate acele firme care pot îndeplini un rol emblematic şi s-a născut Programul de Parteneriat cu Exportatorii-Cheie (KEPP).
Péter Szijjártó a subliniat că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Ungariei vor continua să ofere tot sprijinul posibil companiilor care sunt capabile să ofere produse şi servicii competitive pe piaţa ţării respective.
46 companii au aderat până în prezent la KEPP, care nu oferă sprijin financiar, şi care a fost lansat în anul 2019.