spot_img
20.9 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăAnalizeLa București tăcere. Ministrul polonez al agriculturii acuză cerealele ucrainiene

La București tăcere. Ministrul polonez al agriculturii acuză cerealele ucrainiene

-

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telyus, l-a criticat pe șeful Ministerului Politicii Agrare al Ucrainei, Mykola Solsky, pentru apelul adresat UE de a ridica interdicția de import pentru produsele agricole ucrainene, relatează RMF24.

- Reclama -

Anterior, Solsky a numit o posibilă extindere a interdicției „cea mai proastă soluție posibilă” care ar provoca o „slăbire a unității în Europa”.

- Advertisement -

„Nu prea înțeleg de ce se întâmplă acest lucru. Bănuiesc că există anumite forțe în Ucraina care decid asupra unor astfel de acțiuni, cu care nu sunt de acord și care dăunează ucrainenilor”, a subliniat Telyus.

În opinia sa, crearea unei probleme între Ucraina și Polonia servește interesele Rusiei, așa că această problemă trebuie abordată cu prudență. 

- Advertisement -

Totodată, ministrul polonez a adăugat că, în ciuda declarației lui Solsky, dorește să se întâlnească cu el.

Polonia și o serie de alte țări est-europene, pe fundalul protestelor fermierilor locali din această primăvară, au suspendat importul de produse agricole ucrainene, care sunt livrate fără taxe vamale pe piața europeană. Ca urmare, situația a fost rezolvată printr-un acord separat cu Comisia Europeană, conform căruia țările au ridicat blocajul importurilor de produse agricole din Ucraina.În schimb, a fost introdusă o interdicție temporară (până pe 5 iunie cu posibilitate de prelungire) a UE privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui în cinci țări de la granița cu Ucraina – Polonia, Slovacia, Ungaria , România și Bulgaria.

Aceste produse mai pot fi tranzite prin aceste state. Polonia și alte țări consideră că interdicția ar trebui extinsă, dar Ucraina i se opune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img