spot_img
-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateCând va avea loc demolarea celor 149 de cruci din cimitirul Valea...

Când va avea loc demolarea celor 149 de cruci din cimitirul Valea Uzului

-

Executarea sentinţei judecătoreşti definitive date de instanţă în cazul cimitirului militar din Valea Uzului, care a dispus demolarea crucilor de beton ridicate ilegal, este un proces dificil, aşadar ar putea dura luni de zile şi ar putea fi amânat până în anul electoral 2024, a declarat avocata Júlia Kiss, pentru cotidianul maghiar „Krónika”.

- Reclama -

În articolul publicat de cotidian, avocata Serviciului de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” din cadrul UDMR – care în cadrul procesului a reprezentat, împreună cu o colegă, Primăria Sânmartin – a subliniat că în România, executarea oricărei sentinţe judecătoreşti este un proces dificil, întrucât legile oferă pârâţilor foarte multe “portiţe” prin care se pot pune piedici în calea executării. “Nu este valabil doar în cazul cimitirului militar din Valea Uzului”, a spus avocata din Cluj-Napoca, potrivit căreia sentinţa prin care se dispune îndepărtarea crucilor de beton poate fi pusă în aplicare urmând pas cu procedura de executare, însă acest lucru ar putea să dureze luni sau chiar ani întregi.

- Advertisement -

Júlia Kiss a explicat că, potrivit procedurii legale care precede executarea, acum se aşteaptă definitivarea sentinţeii judecătoreşti. După ce completul de judecată va comunica părţilor sentinţa judecătorească în format scris, urmează să fie definitivată sentinţa primei şi a celei de-a doua instanţe; este o procedură judiciară administrativă care precede momentul adresării unui executor judecătoresc.

Potrivit informaţiilor obţinute de agenţia ungară de presă MTI, Primăria Sânmartin – care poate iniţia executarea – nu a primit încă sentinţa judecătorească în format scris. După transmiterea acesteia şi definitivarea sentinţei se poate alege un executor competent teritorial, de la care primăria localităţii din judeţul Harghita poate solicita executarea sentinţei. Procesul de executare trebuie aprobat şi de către instanţă.

- Advertisement -

O sentinţă definitivă în procesul cu privire la anularea autorizaţiei de construire a amenajării în mod ilegal a unei parcele româneşti în cimitirul militar din Valea Uzului a fost pronunţată în 10 februarie. Curtea de Apel Bacău a decis, atunci, că recursul intentat într-unul dintre procesele cu privire la cimitirul militar din Valea Uzului este nefondat, astfel că instanţa a confirmat sentinţa din prima instanţă, care este favorabilă localităţii Sânmartin, şi a dispus demolarea crucilor de beton ridicate ilegal.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a luat cimitirul militar din Valea Uzului print-o hotărâre în domeniul public al localităţii, iar în luna aprilie a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. Aşezarea fiind parte a comunei Sânmartin, în trecut, şi cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin, iar comunitatea maghiară locală îl considera un cimitir militar maghiar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img