Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (U.N.J.R.) face cunoscut că toţi cei opt judecători din conducerea organizaţiei au trimis marţi, 12 mai, cereri nominale către C.S.M. prin care solicită să fie verificaţi personal de către C.S.A.T. dacă sunt ofiţeri acoperiţi, se arată într-un comunicat al UNJR.
Suspiciuni privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în justiţie apar periodic în spaţiul public, însa acestea au fost acum confirmate de un fost preşedinte al României şi escaladate de o persoană din conducerea S.R.I., spun cei 8 judecători.
COMUNICATUL INTEGRAL:
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (U.N.J.R.) face cunoscut că toţi cei opt judecători din conducerea organizaţiei au trimis marţi, 12 mai, cereri nominale către C.S.M. prin care solicită să fie verificaţi personal de către C.S.A.T. dacă sunt ofiţeri acoperiţi. Cei opt judecători îşi menţin poziţia din declaraţiile pe proprie răspundere că nu sunt colaboratori ai serviciilor secrete, însa doresc o verificare oficială a celor declarate pentru a putea recredibiliza actul de justiţie.
Iniţiativa proactivă a conducerii U.N.J.R. vine după ce luni, 11 mai, organizaţia a solicitat C.S.M. să ceară C.S.A.T. verificarea individuală a tuturor declaraţiilor pe proprie răspundere date de magistraţi în sensul că nu sunt colaboratori de nici un fel ai serviciilor de informaţii. Aceste declaraţii se dau anual, de peste zece ani, însă nu au fost verificate până acum, în ciuda prevederilor legale în acest sens.
Suspiciuni privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în justiţie apar periodic în spaţiul public, însa acestea au fost acum confirmate de un fost preşedinte al României şi escaladate de o persoană din conducerea S.R.I..
Astfel, fostul preşedinte al României a afirmat că până în anul 2004 au existat ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, ceea ce i-a făcut şantajabili. După zece ani de preşedinţie acesta a spus că nu ştie dacă respectivii acoperiţi au fost retraşi, ceea ce conduce la suspiciunea rezonabilă că ar activa şi azi în justiţie. Afirmaţiile zguduitoare ale fostului preşedinte au fost apoi escaladate de către directorul Direcţiei juridice a S.R.I., care a susţinut că instanţa de judecată a devenit “câmp tactic” de operaţiuni al serviciilor de informaţii, şi că “în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze” din instanţă.
Asemenea afirmaţii grave aruncă o îndreptăţită umbră de îndoială asupra întregului sistem de justiţie, inoculând în rândul opiniei publice suspiciunea că judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi, iar cetăţenii nu au parte în sălile de judecată de procese corecte.
Ca judecători, responsabili de aplicarea legii în societate, nu mai putem permite ca această incertitudine să afecteze întregul sistem judiciar. Justiţia are nevoie de încrederea cetăţenilor pentru a-şi îndeplini misiunea, iar suspiciunea rezonabilă că în rândul magistraţilor ar fi ofiţeri acoperiţi afectează munca fiecărui judecător şi procuror.
Facem un apel către toţi cei interesaţi, cu precădere următorii, pentru a susţine integral demersul U.N.J.R. de verificare şi retragere a ofiţerilor acoperiţi din justiţie:
• Doamna Livia Stanciu – Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, domnul Marius Tudose, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Tiberiu Niţu – Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţiei, doamna Laura Codruţa Koveşi – Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecători şi procurori, fiecare în parte, – pentru a trimite, la rândul lor, către plenul Consiliului Superior al Magistraturii cereri de verificare a propriilor declaraţii că nu sunt ofiţeri acoperiţi;
• Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, toate asociaţiile profesionale, pentru a sprijini integral demersul U.N.J.R.;
• Uniunea Naţională a Barourilor din România, Barourile membre, în virtutea rolului esenţial ce le revine în apărarea drepturilor fundamentale ale celor pe care îi reprezintă;
• Societatea civilă, cetăţenii români de pretutindeni – pentru a trimite scrisori Preşedintelui României, în calitate de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru ca această instituţie să verifice din oficiu realitatea declaraţiilor date de magistraţi privind necolaborarea acestora cu serviciile secrete.
Fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la o justiţie independentă, imună la orice influenţe din exterior. Reiterăm, de aceea, apelul către toţi factorii de răspundere şi cei interesaţi să se implice în sprijinirea acestui demers pentru apărarea dreptului la un proces echitabil de care trebuie să se bucure toţi românii.
Semnează:
Natalia Roman, preşedinte UNJR
Angelica Costea, vicepreşedinte UNJR
Dana Gîrbovan, membru al Consiliului Director al UNJR
Simona Neacşu , membru al Consiliului Director al UNJR
Iulia Craiu, membru al Consiliului Director al UNJR
Loreley Mirea, membru al Consiliului Director al UNJR
Marius Motolea, membru al Consiliului Director al UNJR
Ioan Ilieş Neamţ, secretar UNJR