Ancheta revistei L’Espresso, care a denunţat exploatarea româncelor din Ragusa, a apărut în septembrie 2014. O anchetă jurnalistică care dezvăluie soarta tristă a mii de românce în Sicilia, în zona Ragusa, exploatate şi abuzate de patronii italieni. Angajatorii, a denunţat ancheta, profită de starea de necesitate a femeilor, le oferă de muncă, dar le tratează ca pe nişte sclave, abuzându-le chiar şi sexual. Cele care ar ar avea curajul să refuze, sunt ameninţate cu concedierea şi separarea de copii. Este vorba de circa 5000 de românce aflate în această situaţie, scrie Gazeta Românească din Italia.
Aproape 800 dintre ele au făcut avorturi. Numai într-un an.
ARTICOLUL DIN GAZETA ROMÂNEASCĂ: AMBASADA NU SE IMPLICĂ, O FAC ITALIENII
Cazul a ajuns şi în Corriere della Sera, care subliniază că româncele, plătite cu 10-15 euro pe zi, sunt exploatate nu numai la muncă, ci şi sexual. Patronii profită de ele. Sunt practic sclavele sicilienilor proprietari ai fermelor. Femeile violate recurg la avort. Din cauza româncelor, Vittoria este prima localitate din Italia ca număr de avorturi, proporţional la numărul de locuitori.
Ambasada României a comunicat că nimeni nu a depus plângere. Din punctul de vedere al autorităţilor române, cazul pare încheiat. În Sicilia s-a deplasat şi noul ministru al Diasporei, Angel Tîlvăr, care la fel, nu a descoperit nicio neregulă.
Însă în Italia subiectul nu a fost închis. Două noutăţi au apărut în ultima perioadă: răspunsul subsecretarului de de stat de la Interne, Filippo Bubbico, la interpelarea senatoarei PD Venera Padua şi răspunsul subsecretarul de stat de la Interne, Domenico Manzione, la interpelarea pe aceeaşi temnă prezentată de mai mulţi parlamentari SEL şi Movimento 5 Stelle.
În 16 aprilie 2015, la Senatul italian, subsecretarul de stat de la Ministerul de Interne, Filippo Bubbico, răspunzând unei interpelări, a vorbit despre măsurile puse în practică pe câmpurile din provincia Ragusa pentru frânarea fenomenului abuzurilor contra româncelor. Informaţia a fost publicizată de senatoarea PD Venera Padua, cea care a prezentat interpelarea, în octombrie anul trecut.
În interpelare, Venera Padua afirma: „Societatea noastră aşa-zis civilizată nu poate închide ochii în faţa episoadelor de violenţă cruntă ale căror victime sunt tinere inocente mame sau fete de puţin peste douăzeci de ani, cu precădere românce, în serele din Vittoria.
Ştim că sunt tinere femei care, zilnic, suferă violuri şi chinuri inimaginabile din partea „stăpânilor” lor pe câmpurile din provincia Ragusa. Nu putem asista în continuare în tăcere la producerea unor asemenea episoade.” Senatoarea cerea guvernului să pună capăt unei asemenea violenţe, aşa cum prevede Planul extraordinar împotriva violenţei sexuale şi de gen. „Sperăm doar să se reuşească repede să se treacă la fapte concrete pentru a proteja şi apăra drepturile femeilor, ca acelea exploatate ca nişte sclave în sud-estul Siciliei, care zilnic trăiesc în umbra unei tăceri asurzitoare”.
„Privind situaţia lucrătoarelor românce de pe câmpurile din Ragusa s-a activat o lumină pe care toţi trebuie să contribuim să o păstrăm aprinsă. Din acest motiv mulţumesc Guvernului care a ştiu să pună în act, la solicitarea noastră, multe iniţiative atât pe planul controlului social şi a siguranţei mediului cât şi sub profilul acţiunii socio-sanitare adresată femeilor victime ale violurilor”, a afirmat senatoarea PD Venera Padua cu referire la răspunsul pe care subsecretarul Ministerului de Interne, Filippo Bubbico, l-a furnizat.
„Viceministrul – explică Padua – a vorbit despre mese rotunde la Prefectură care au avut loc ca urmare a acestei interpelări, astfel mulţumirea mea nu este numai formală. Aceasta înseamnă că interpelarea a folosit, fiindcă s-a adăugat unei acţiuni de solidaritate născută în teritoriu. De fapt, zona provinciei Ragusa excelează în ceea ce priveşte solidaritatea şi creşterea civică a cetăţenilor şi cetăţenelor, însă în mod natural poate prezenta, aşa cum am denunţat în această interpelare, manifestări izolate de violenţă şi abuzuri.
În orice caz aş dori să evidenţiez că, alături de aceşti întreprinzători care trebuie urmăriţi penal şi denunţaţi, aşa cum s-a făcut şi se va continua să se facă, există o parte de întreprinzători agricoli serioşi, persoane muncitoare care respectă principiile primirii şi normelor. Iniţiativele adoptate merg în sprijinul numeroaselor activităţi de solidaritate ale asociaţiilor de voluntariat laic şi catolic care operează deja în teritoriu. Obiectivul este acela de a doborî zidul tăcerii care înconjoară gravele cazuri de violenţă ale căror victime sunt câteva tinere imigrante românce continuând activităţile de sprijin şi informare adresate femeilor şi consolidând acel control al teritoriului şi al activităţii productive care este şi în avantajul unor afaceri sănătoase care reprezintă aproape totalitatea lumii economice a teritoriului ragusan”.
În răspunsul său, subsecretarul Bubbico a intrat în fondul activităţilor specifice de prevenire şi combatere efectuate atât de Carabinieri cât şi de Prefectură, cu implicarea reprezentanţilor autorităţii judiciare, a Primăriilor, Bisericii, a organizaţiilor sindicale şi private sociale, însă este necesar să se sublinieze importanţa pe care o vor asuma toate iniţiativele menite să împiedice coborârea gărzii privind fenomenele de exploatare şi situaţiile de ilegalitate.
„Şi din acest motiv – mai spune senatoarea Padua – organizăm în luna iunie, în zona siciliană, o nouă întâlnire instituţională cu scopul de a continua să construim politici coerente de combatere a acestui fenomen, şi o vom face cu administraţiile locale, cu societatea civilă, cu reprezentanţii întreprinderilor, cu Comitetul provincial pentru ordine şi siguranţă publică, cu Biserica, având obiectivul de a îmbunătăţii prevenţia şi combaterea fenomenelor de abuz şi exploatare a femeilor care lucrează în sectorul agricol, care este apoi un obiectiv de tutelă şi în favoarea tuturor acelor întreprinzătoare şi întreprinzători care îşi desfăşoara munca cu deplina respectare a regulilor şi legalităţii”.