Iniţiatorii Asociaţiei „15 Decembrie – Zi a Solidarităţii româno-maghiare” acuză Secretariatul General al Guvernului României de abuz de autoritate, de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, a dreptului de asociere şi a libertăţii de exprimare, pentru că a refuzat înregistrarea denumirii ONG-ului, care urmează să fie înregistrat la Tribunal, au declarat, joi, iniţiatorii, într-o conferinţă de presă, la Timişoara.
Înfiinţarea asociaţiei a fost anunţată în data de 15 decembrie 2021, de László Tőkés, cu ocazia celei de-a 32-a aniversări a Revoluţiei din 1989 care a răsturnat dictatura comunistă din România, însă nici până în ziua de azi nu s-a reuşit legalizarea acesteia, deoarece primul pas al înregistrării, acceptarea denumirii, a fost blocat de Secretariatul Guvernului, au precizat iniţiatorii.
Gabriel Andreescu, activist pentru drepturile omului, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara şi Zsolt Szilágyi, fostul şef de cabinet al lui László Tőkés, au declarat că solicită Prim-ministrului României demiterea lui Marian Neacşu, Secretar General al Guvernului României, şi cer şi o poziţie pe acest subiect din partea partidelor aflate la guvernare.
Iniţiatorii asociaţiei au explicat că au fost nevoiţi să se adreseze Secretariatului General al Guvernului pentru a verifica dacă este legală utilizarea termenului “român” în denumire. După tergiversări îndelungate, în ianuarie, Secretariatul Guvernului a respins cererea, contestând în denumire data de “15 Decembrie”. Secretariatul General a argumentat că, în opinia publică din România, data de 16 decembrie 1989 este considerată ca fiind data la care a început Revoluţia şi că o altă dată ar putea da naştere la neînţelegeri, astfel a solicitat schimbarea denumirii pe acest motiv.
Potrivit iniţiatorilor, Secretariatul General al Guvernului României şi-a depăşit atribuţiile prin decizia sa şi consideră că, de fapt, termenul de “solidaritate româno-maghiară” reprezintă problema, care, în opinia lor, aminteşte de mentalitatea şi practicile fostei Securităţi.
“15 decembrie 1989 a fost un moment important”, când în rândul timişorenilor s-a realizat unitatea interetnică şi interconfesională pentru obţinerea libertăţii, a declarat Zsolt Szilágyi, care a fost martorul evenimentelor din 1989. Cele cinci personalităţi – László Tőkés, Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea şi Zsolt Szilágyi – care sunt membri fondatori, tocmai din acest motiv au ales acest nume pentru Asociaţie, a declarat Szilágyi în cadrul conferinţei de presă organizată în clădirea Parohiei Reformate Cetate din Timişoara, locul de unde a pornit Revoluţia.
În opinia lui Gabriel Andreescu, prin prezenţa lui László Tőkés, iniţiatorii au dorit să dea o “dimensiune istorică” relaţiilor româno-maghiare şi solidarităţii care s-a format la acea vreme. Negarea faptului că data de 15 decembrie este data la care a început Revoluţia Română este o interpretare greşită a evenimentelor istorice, pe care serviciile secrete româneşti, Securitatea, a încercat să o facă, a subliniat acesta.
Activistul pentru drepturile omului a subliniat că Secretariatul Guvernului a abuzat de atribuţiile sale, opunându-se unui element din numele asociaţiei, motiv pentru care s-au adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi au depus o plângere şi în instanţă. Cu toate acestea, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că cererea lor a fost neîntemeiată.
“Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil, astfel de încălcări ale dreptului de asociere sunt unice şi sunt posibile doar în cazuri specifice”, a subliniat Andreescu. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins doar înregistrarea organizaţiilor extremiste islamice sau antisemite, a adăugat acesta. Iar scopul asociaţiei timişorene este tocmai acela de a apăra valorile democratice.
Florian Mihalcea a explicat că dreptul de asociere este un drept fundamental, motiv pentru care oamenii au ieşit în stradă şi au murit la Timişoara, în anul 1989. În opinia sa, autorităţilor române le este “frică” de 15 decembrie, de solidaritatea româno-maghiară.
Zsolt Szilágyi a amintit că, în anii ’90, forţele politice naţionaliste au încercat să interpreteze eronat evenimentele Revoluţiei, iar acum Secretariatul Guvernului a acţionat după acelaşi “şablon”. Acesta a subliniat că respingerea denumirii nu-i împiedică pe fondatori să lucreze, ci le-a confirmat că sunt pe drumul cel bun: dezbaterea despre revoluţie trebuie readusă pe “făgaşul cel bun”, prin publicaţii şi prin conştientizarea adevărului, mai ales în rândul tineretului.