spot_img
18.2 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăAnalizeNew York Times: Drona americană interceptată de ruși a decolat de la...

New York Times: Drona americană interceptată de ruși a decolat de la o bază din România

-

Drona MQ-9 Reaper a Statelor Unite, interceptată de avioanele de luptă rusești deasupra Mării Negre, era neînarmată, a informat The New York Times, citând un oficial de rang înalt al Pentagonului.

- Reclama -

„În timp ce dronele, cunoscute sub numele de Reapers, pot transporta rachete Hellfire, această aeronavă era neînarmată și supraveghea la aproximativ 75 de mile (aproximativ 120 km) sud-vest de Crimeea”, scrie ziarul cu referire la un oficial nenumit.

- Advertisement -

Potrivit raportului, aeronava a decolat de la o bază aeriană din România, marți dimineață. În mod normal, astfel de ieşiri de recunoaştere durează 9-10 ore, a declarat sursa pentru New York Times.

Secretarul de presă al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat marți reporterilor că drona americană se afla într-o misiune ISR (informații, supraveghere și recunoaștere) deasupra Mării Negre. El nu a dat un răspuns direct la întrebarea dacă UAV-ul a fost înarmat în timpul misiunii.

- Advertisement -

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele rusești de control al spațiului aerian au detectat marți un vehicul aerian fără pilot american MQ-9, care zbura deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea, spre granița de stat a Federației Ruse. Drona a zburat cu transponderele oprite, încălcând limitele regimului de spațiu aerian temporar stabilit pentru operațiunea militară specială, comunicată tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu standardele internaționale.

Ministerul a adăugat că, în urma unei manevre rapide, drona a intrat într-un zbor neghidat cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit cu suprafața apei. Ministerul a subliniat că aeronavele rusești nu au folosit arme la bord, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine.

MQ-9 Reaper este un vehicul aerian modular de recunoaștere și lovitură dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems. Este echipat cu un motor turbopropulsor și poate dezvolta o viteză de peste 400 de kilometri pe oră. Durata maximă a zborului este de 24 de ore. Drona este capabilă să transporte rachete aer-suprafață și aer-aer și bombe ghidate cu laser.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img