spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeBiden la Varșovia, campanie electorală pentru voturile polonezilor din America

Biden la Varșovia, campanie electorală pentru voturile polonezilor din America

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

La cîteva ore după discursul ”delirant” al lui Putin de la Moscova, președintele american Joe Biden a ținut un discurs ”istoric” la Varșovia. Cel puțin așa titrează trei sferturi din presa noastră în ultimele ceasuri, chiar mult în avans în cazul lui Biden. Clarvăzători, ce mai. Sensibil mai scurt decît al lui Putin, discursul lui Biden e menit să ne dea frisoane, pentru că el pare să inducă teza că războiul va dura mult și bine de aici încolo și lansează și un termen sugestiv, pe care puțini par să-l fi remarcat.

„Statele Unite şi Europa nu urmăresc distrugerea Rusiei. Occidentul nu intenţiona să atace Rusia, aşa cum a spus Putin. Acest război nu este o necesitate, este o tragedie. Este un război prin opţiune, fiecare zi de război este alegerea lui Putin. Ar fi putut pune capăt războiului printr-un singur cuvânt. Dacă Rusia ar înceta invadarea Ucrainei, războiul ar lua sfârşit”, a declarat azi preşedintele Biden în discursul rostit la Palatul Regal din Varşovia.
„Putin a întâlnit voința de fier a Americii și a națiunilor de pretutindeni, care refuză să accepte o lume guvernată de frică și forță”, a mai spus Biden. „Democrațiile lumii au devenit mai puternice, nu mai slabe.”

„Anul viitor, îi voi găzdui pe liderii tuturor statelor membre NATO pentru un summit în Statele Unite, vom celebra a 75-a aniversare de la înfiinţarea celei mai mari alianţe defensive din lume, NATO. Şi un lucru trebuie să fie foarte clar: Articolul 5 este solid. Fiecare membru NATO ştie acest lucru, îl ştie şi Rusia: un atac asupra unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Este un angajament sacru. Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim”, a spus liderul de la Casa Albă.

Biden a încheiat spunând că lumea se află ”într-un moment de cotitură” și că „deciziile pe care le luăm în următorii cinci ani ne vor determina și modela viața pentru deceniile următoare”.

Interesantă cifră, cinci ani!
De unde ar putea proveni ea?
De ce 5 și nu 3, 4, 6, 7, 8?…

Ce anume ar putea avea termenul final 2028?

Nu avem un răspuns categoric.

Dar avem o ipoteză: coincidență sau ba, cinci ani de aici încolo acoperă exact al doilea mandat prezidențial al lui Joe Biden, în cazul în care l-ar obține.

Iar faptul că marele summit al NATO prilejuit de a 75-a aniversare a alianței are loc în SUA, și în plină campanie electorală pentru prezidențiale, întărește ipoteza că războiul din Ucraina și apărarea libertății Occidentului au toate șansele să devină marea temă electorală a lui Biden pentru viitoarele alegeri.

Un discurs electoral ținut de Biden în inima țării a cărei diaspora are cea mai mare pondere în alegerile americane, cei 3,2% americani de origine poloneză de peste ocean constituind, printr-o permanentă prezență masivă, disciplinată, la vot, peste 10% din totalul voturilor, ceea ce îi face un target pe care niciun candidat american nu l-a ignorat vreodată.

Biden transmite subtil că soarta lumii libere stă în dăinuirea sa la Casa Albă încă un mandat, asta dacă vrem ca dictatorii să nu cîștige. (Mai ales că Putin are și el alegeri prezidențiale anul viitor.)

”Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim” spune Biden în discurs.

Iar asta însemnă ceva mai mult decît recîștigarea teritoriilor ucrainene ocupate de ruși. Și în niciun caz eventuale negocieri de pace care să presupună cedarea de teritorii ucrainene.

Înseamnă o bătălie pe termen lung împotriva Rusiei și eventualilor săi aliați, pentru a putea fi modelate viețile occidentalilor ”pentru deceniile următoare”.

Nu un război mondial – nu ar servi cauzei nimănui! – dar o perpetuă amenințare cu un asemenea război, cel puțin doi ani de aici încolo și un conflict militar tărăgănat la maxim în Ucraina.

Pînă cînd Biden și Partidul Democrat împușcă al doilea mandat la Washington.

Poate nu e întîmplător că pe măsură ce trece timpul, republicanii apasă tot mai tare pedala Ucraina, cerînd reducerea drastică a ajutoarelor pentru Zelenski.
GOP(Great Old Party) s-a prins deja de strategia lui Biden și va trage tot mai mult în direcția contrară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img