Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a explicat, luni, la Digi24, declaraţia făcută în weekend la Şcoala de Vară a TNL, când şe-a recomandat tinerilor liberali să privească cu rezervă „retorica de la Bruxelles” în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Europa în contextul crizei energetice. El a spus că a atras atenţia cu privire la discursurile extreme sau la soluţiile extreme care nu trebuie să fie caracteristice organismelor europene şi că nici Comisia, nici Consiliul, nici Parlamentul European nu au venit cu rezoluţii privind spălatul o dată pe săptămână, nici cu 17 grade în casă, nici cu mâncatul cozonacului cu făină de gândaci. El a mai arătat că ”retorica dezastrului nu trebuie îmbrăţişată, pentru că noi avem nişte tare” şi a precizat că tatăl său mergea în faţa blocului, lua bateria de la maşină şi o aducea sus ca să îşi facă lecţiile la bec.
”Niciodată, un europarlamentar român din PNL, sau din UDMR, PMP, şi înclin din USR, sper şi înclin să cred că nici din actualul PSD nu poate fi unul antieuropean. Fără Europa, România nu poate merge înainte. Să interpretezi faptul că un europarlamentar, în speţă eu, de data asta, am atras atenţia cu privire la discursurile extreme sau la soluţiile extreme care nu trebuie să fie caracteristice organismelor europene. (..) Nici Comisia, nici Consiliul, nici Parlamentul European nu au venit cu rezoluţii privind spălatul o dată pe săptămână, nici cu 17 grade în casă, nici cu mâncatul cozonacului cu făină de gândaci”, a spus Rareş Bogdan.
El a arătat ce le-a explicat colegilor săi mai tineri: ”Dragii mei, nu vă uitaţi, că Bruxelles-ul nu a venit cu astfel de chestiuni, Sunt voci izolate, sunt voci ale unor persoane, europarlamentari, sau un fost comisar sau propunerea unor guvernatori din diverse landuri (..) dar nu este poziţia Bruxelles-ului. Bruxelles-ul spune un singur lucru: Fiţi chibzuiţi, fiţi raţionali, fiţi echilibraţi, pentru că trecem printr-un moment complicat, dar retorica dezastrului nu trebuie îmbrăţişată, pentru că noi avem nişte tare. Tatăl meu asta făcea, mergea în faţa blocului, lua bateria de la maşină şi o aducea sus ca eu (..) să îmi fac lecţiile la bec. Noi nu ne întoarcem la acea epocă, lumea să ştie asta”, a comentat europarlamentarul PNL.
Întrebat de ce a folosit ca exemplu ”făina de gandaci”, Rareş Bogdan a mai precizat că le-a spus colegilor să aibă grijă la extremism şi la populism pentru că ”populismul este anticamera extremismului şi România a trecut prin momente crâncene, în anii 30 şi trebuie să învăţăm din asta”.
”Uitaţi-vă ce se întâmplă în Suedia, unde un partid de de extremă dreaptă a ajuns să fie numărul doi. (..) Trebuie să fi atenţi ca anumite poziţionări ale unor persoane care întâmplător populează organisme secundare ale organismelor europene, ale Comisiei, care nu sunt poziţii ale instituţiilor, pentru că instituţiile europene au o raţiune, nu vin cu chestiuni excesivă”, a spus el.