Obiectivul politicii familiale din Ungaria este acela de a restabili respectul social al creşterii copiilor, a declarat preşedintele maghiar Katalin Novák, marţi, la evenimentul Academia Paulista de Letras din Sao Paulo, Brazilia.
Katalin Novák a fost prezentată auditoriului de către José Renato Nalini, preşedintele academiei, care i-a lăudat munca.
În prezentarea pe care a susţinut-o, şeful de stat maghiar a trecut în revistă rezultatele şi obiectivele politicii familiale din Ungaria. A relatat că începând din 1981, populaţia ţării scade în fiecare an, astfel că a fost nevoie de măsuri pentru a stopa acest trend. Pentru ca într-o familie să fie atâţia copii câţi şi-ar dori părinţii, a fost nevoie de măsuri care să poată facilita acest proces.
Katalin Novák a subliniat că trebuie restabilit respectul social al creşterii copiilor, că a fost nevoie de asigurarea faptului că şi cei care cresc copii să se descurce bine din punct de vedere financiar, nu doar cei care nu au copii. Ungaria sprijină toate aceste lucruri, printre altele, prin reduceri fiscale, prin reducerea dobânzilor împrumuturilor, prin ajutorul financiar acordat pentru cumpărarea şi renovarea locuinţelor şi prin construirea unei reţele de creşe.
În constituţia maghiară adoptată în 2011 s-a trecut, de asemenea, faptul că atunci când vorbim de căsătorie, vorbim despre o relaţie consensuală între un bărbat şi o femeie, a subliniat preşedintele Ungariei. Constituţia maghiară mai prevede că viaţa trebuie protejată încă de la concepţie, iar recent, textului constituţiei i s-a adăugată şi faptul că tatăl este un bărbat, iar mama este o femeie.
Katalin Novák a subliniat că Ungaria cheltuieşte peste 6% din PIB pentru sprijinirea familiilor.
“Brazilia este campioană mondială la fotbal, noi suntem campioni mondiali în sprijinirea familiilor”, a declarat Novák, adăugând că se doreşte ca creşterea copiilor să fie din nou în trend.
Printre rezultatele politicii familiale, şeful de stat a menţionat că în Ungaria, numărul căsătoriilor s-a dublat în ultimul deceniu, numărul întreruperilor de sarcină s-a redus la jumătate, iar în paralel, dorinţa de a avea copii este în continuă creştere.