spot_img
18.9 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăAnalizeChina: Țările asiatice ar trebui să evite să fie folosite ca "piese...

China: Țările asiatice ar trebui să evite să fie folosite ca „piese de şah” de marile puteri 

-

Ministru de externe chinez Wang Yi a atras atenţia, într-un discurs susţinut luni la Jakarta, că ţările asiatice ar trebui să evite să fie folosite ca ‘piese de şah’ de marile puteri într-o regiune ce riscă să fie remodelată de factori geopolitici, transmite Reuters.

- Reclama -

Vorbind la sediul Asociaţiei Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Wang a spus că multe ţări din regiune se află sub presiune să aleagă de partea cui se situează.

- Advertisement -

‘Ar trebui să izolăm această regiune de calcule geopolitice, de la a fi folosită ca piese de şah de rivalitatea între mari puteri şi de coerciţie’, a afirmat Wang. ‘Viitorul regiunii noastre ar trebui să fie în mâinile noastre’, a adăugat el.

Asia de Sud-Est a fost mult timp o zonă de fricţiuni geopolitice între mari puteri dată fiind importanţa sa strategică, unele ţări din regiune fiind reticente să adopte un partizanat în actuala rivalitate dintre SUA şi China.

- Advertisement -

Discursul lui Wang, tradus de un translator, a fost rostit la câteva zile după ce ministrul chinez a participat în Bali la reuniunea omologilor săi din G20 şi în contextul demersurilor sale diplomatice intense în regiune în ultimele săptămâni.

În marja G20, Wang a avut o discuţie de cinci ore cu secretarul de stat american Antony Blinken, prima între cei doi începând din octombrie şi pe care ambii au descris-o ca ‘sinceră’.

Wang a declarat luni că i-a spus lui Blinken că ambele părţi ar trebui să discute instituirea de reguli pentru interacţiuni pozitive şi să susţină împreună regionalismul în Asia-Pacific.

‘Elementele esenţiale sunt susţinerea rolului central al ASEAN, menţinerea cadrului actual de cooperare regională, respectul faţă de drepturile şi interesele legitime ale celuilalt în Asia-Pacific, în loc de a ţinti spre antagonizarea sau îngrădirea celeilalte părţi’, a mai spus ministrul chinez.

Răspunzând unei întrebări despre Taiwan după discursul său, Wang a afirmat că Washingtonul, ‘prin distorsionarea şi golirea de conţinut a politicii ”O singură China”, încearcă să joace cartea Taiwanului pentru a întrerupe şi limita dezvoltarea Chinei’.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img