Marea Britanie se poziționează din ce în ce mai clar ca cel mai vehement și intransigent adversar vest-european al Rusiei. Săptamânal aproape, administrația de la Londra transmite mesaje dure către Moscova, care răspunde pe măsură. Spre comparație, Franța și Germania optează pentru o atitudine care lasă loc negocierilor cu Rusia. Care este poziția cea mai productivă în relația cu Kremlinul, pentru obținerea păcii în Ucraina? RFI l-a întrebat pe analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu, fost director al secției române de la BBC.
RELATAREA RFI:
(…)La RFI, analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu, explică faptul că adversitatea fără menajamente dintre Londra și Moscova este generată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără și tensiunile generate de asasinatele comandate de Rusia pe teritoriu britanic în urmă cu câțiva ani, fiind vorba aici de cazul asasinării fostului spion rus Aleksandr Litvinenko și de cel al otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în martie 20218 la Salisbury (Anglia). În aceeași categorie ar intra și alte cazuri suspecte printre care cel al morții lui Aleksandr Perepelicinâi, un om de afaceri rus critic la adresa Kremlinului, care a decedat în 2012 la reşedinţa sa din Surey, în sudul Angliei, după ce mâncase o ciorbă rusească, și cel al antreprenorului Scot Young, care avea printre prieteni voci critice la adresa Moscovei, precum defunctul oligarh rus Boris Berezovski. Young a căzut de la etaj la domiciliul său din Londra acum patru ani.
În plus, spune analistul, duritatea declarațiilor emise de Londra este motivată și de lupta politică pentru imagine purtată de câțiva membrii ai Guvernului din Marea Britanie, în frunte cu ministrul de Externe și cel al Apărării. „În eventualitatea în care Boris Johnson ar fi nevoit să demisioneze, ceea ce nu este exclus, există o rivalitate pentru putere între ministrul de Externe, Liz Truss, și ministrul Apărării, Ben Wallace”, explică Christian Mititelu.
De asemenea, explică analistul, Marea Britanie își permite să fie mai dură în relația cu Rusia pentru că, din punct de vedere strategic, este protejată de faptul că este o insulă, fiind mult mai greu de atacat militar decât o țară continentală.
În fine, Christian Mititelu subliniază că declarațiile belicoase nu favorizează obținerea păcii, iar atitudinea manifestată de Franța spre exemplu deschide mai mult calea către aducerea lui Vladimir Putin la masa negocierilor. „S-a negociat cu Stalin, s-a negociat cu Mao Zedong, se va negocia și cu Putin”, conchide analistul stabilit la Londra.