spot_img
8 C
București
miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăAnalizeScholz și-a început prăbușirea: Cel mai slab rezultat al social-democraţilor în cei 76...

Scholz și-a început prăbușirea: Cel mai slab rezultat al social-democraţilor în cei 76 de istorie a Renaniei de Nord – Westfalia

-

Cancelarul german Olaf Scholz şi Partidul Social Democrat (SPD) au suferit duminică a doua înfrângere electorală în interval de două săptămâni, într-un scrutin regional cheie considerat un test pentru politica guvernului federal, transmite luni dpa conform Agerpres.

- Reclama -

Creştin-democraţii (CDU) au obţinut cele mai multe voturi în alegerile desfăşurate duminică în Renania de Nord – Westfalia, cel mai populat land german, în vreme ce sprijinul pentru SPD a coborât la un minim istoric, arată rezultatele finale provizorii publicate luni.

- Advertisement -

Înfrângerea este cea de-a doua în ultimele două săptămâni pentru cancelarul Scholz, social-democratul care conduce guvernul federal tripartit, după ce SPD coborâse la cel mai slab scor înregistrat vreodată şi în alegerile din landul Schleswig-Holstein.

Duminică, SDP a obţinut 26,7% din voturi, cel mai slab rezultat al social-democraţilor în cei 76 de istorie a Renaniei de Nord – Westfalia.

- Advertisement -

Pe primul loc s-a plasat CDU cu 35,7% din opţiuni (un plus de 2 puncte procentuale faţă de rezultatul din 2017), însă cel mai mare câştig l-au înregistrat Verzii, care şi-au triplat scorul din 2017, ajungând la 18,2%.

Liberal-democraţii din FDP au obţinut 5,9% din voturi (12,6% în 2017), Alternativa pentru Germania (AfD) 5,4% (7,4% în 2017), iar Die Linke 2,1% (4,9% la precedentul scrutin).

În urma rezultatelor, coaliţia care guverna în acest land, formată din CDU şi FDP, nu va mai dispune de o majoritate în parlamentul regional.

La viitoarele negocieri Verzii vor fi cei care vor înclina balanţa, urmând să decidă dacă vor intra la guvernare alături de CDU sau de SPD.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img