Rezultatul alegerilor parlamentare din Ungaria este un succes strălucit al solidarităţii întregii naţiuni maghiare – a apreciat sâmbătă preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), transmite agenția maghiară de știri MTI.
László Tőkés a declarat în raportul rostit la adunarea delegaţilor consiliului de la Sfântu Gheorghe: “Comunitatea maghiarilor din afara Ungariei este recunoscătoare guvernului naţional condus de Viktor Orbán pentru această victorie strălucitoare în unificarea naţiunii deasupra frontierelor, exprimându-şi recunoştinţa prin contribuţia ei activă”.
El a considerat că victoria cu două treimi a alianţei de dreapta garantează pacea, securitatea şi consolidarea părţilor divizate ale naţiunii în Bazinul Carpatic.
Preşedintele CNMT a menţionat totuşi, că este exagerat să vorbim despre o poveste de succes de 12 ani a politicilor naţionale maghiare, deoarece, în lipsa autonomiei, comunitatea maghiară din Transilvania este sortită asimilării. El a amintit că viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén, cu ocazia unei lansări de carte recente, a descris politica naţională din ultimii 12 ani ca o poveste de succes, iar Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politici naţionale, a afirmat că rezultatele politicii naţionale ungare sunt unice la scară mondială. Preşedintele CNMT l-a citat pe însărcinatul ministerial Ferenc Kalmár, formulând “realitatea cruntă”: fără autonomie, maghiarii din Transilvania sunt sortiţi asimilării.
“Starea critică a comunităţii maghiare din Transcarpatia arată clar şansele noastre de supravieţuire. Nu e momentul să tragem clopotele victoriei, ci clopotul de alarmă” – a spus el.
Tőkés a adăugat: CNMT se aliniază forţelor “naţiunii active” şi “este gata să continue lupta pentru autonomia colectivă până la ultimele forţe, fără autoamăgire şi fără compromisuri, cu mulţumiri şi pretenţii pentru sprijinul stăruitor al patriei mamă”.
În discursul său, László Tőkés a lăudat evenimentele care au indicat în ultimii ani în direcţia unei noi unităţi a politicii maghiare din Transilvania. Totodată a considerat regretabil că declaraţia tripartită privind autonomia, semnată în ianuarie 2018 de UDMR, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidului Civic Maghiar, nu a fost însoţită şi de un plan de acţiune. În opinia sa, o nouă oportunitate pentru a face acest lucru va fi în toamnă, cu ocazia aniversării de 30 de ani a declaraţiei de la Cluj-Napoca, prin care s-a exprimat pentru prima dată nevoia de autonomie a maghiarilor din Transilvania.
László Tőkés a considerat tot atât de importantă continuarea dialogului româno-maghiar şi căutarea unui consens, deoarece autonomia comunitară a maghiarilor nu poate fi realizată fără acordul puterii de stat româneşti. El a adăugat: acesta este motivul pentru care CNMT organizează în fiecare an colocviul intelectualilor români şi maghiari.