spot_img
13.8 C
București
marți, aprilie 30, 2024
AcasăAnalizeProiect PNL: În cazuri de urgenţă ca viituri sau precipitaţii, unităţile administrativ-teritoriale...

Proiect PNL: În cazuri de urgenţă ca viituri sau precipitaţii, unităţile administrativ-teritoriale să poată să exploateze fără permis, în limita a 2.000 metri cubi pe an, agregate minerale

-

Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-o iniţiativă legislativă, ca, în cazuri de urgenţă ca viituri sau precipitaţii, unităţile administrativ-teritoriale să poată să exploateze fără permis, în limita a 2.000 metri cubi pe an, agregate minerale.

Proiectul modifică şi completează în acest sens Legea 85/2003 a minelor.

- Advertisement -

Prin derogare de la prevederile legii, „în cazuri de urgenţă, ca: viituri, precipitaţii care avariază sau distrug poduri, drumuri, obiective economice, gospodării individuale, în scopul refacerii acestora, unităţile administrative teritoriale exercită dreptul de exploatare în limita a 2.000 mc agregate minerale, fără eliberarea permisului”, prevede proiectul.

„Unităţile administrativ teritoriale sunt obligate să înregistreze avizul de gospodărire a apelor la Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale, cu cel puţin 2 zile înainte de data programată pentru începerea exploatării. Unităţile administrativ teritoriale au obligaţia să raporteze cantitatea de agregate minerale extrase Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale, în termen de 5 zile de la data încetării exploatării”, mai stabileşte actul normativ depus.

- Advertisement -

De asemenea, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă în aceste cazuri de urgenţă nu va constitui infracţiune, faptă care altfel este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă.

Potrivit legii în vigoare, „dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, cuvetele lacurilor, bălţilor, prin exploatări organizate, se acordă de autoritatea de gospodărire a apelor pe baza avizului şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, cu avizul deţinătorilor de lucrări hidrotehnice în albie din zonă”.

Legea menţionează în prezent şi că „dreptul de exploatare a agregatelor minerale, în cazuri de urgenţă ca: viituri, precipitaţii care au avariat sau au distrus poduri, drumuri, obiective economice, gospodării individuale, în scopul refacerii acestora, în limita cantităţii maxime de 2.000 m3/an, se acordă, gratuit, pe baza avizului de gospodărire a apelor, emis de autorităţile bazinale de ape”, fiind prevăzută obligaţia obţinerii permisului de exploatare pentru aceste minerale, inclusiv pentru aceste intervenţii în caz de urgenţă.

Iniţiatorii susţin că acest lucru „conduce, în majoritatea cazurilor, la blocarea proiectelor de refacere sau la imposibilitatea aplicării unor prevederi legale”.

Aceştia menţionează, în expunerea de motive, că iniţiativa legislativă va duce la „facilitarea lucrărilor de refacere în cazuri de urgenţă ca viituri, precipitaţii care au avariat sau au distrus poduri, drumuri, obiective economice, gospodării individuale”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img