spot_img
3.7 C
București
duminică, decembrie 29, 2024
AcasăAnalizeLaszlo Tokes: Cât de tragic este când avem de a face cu puteri...

Laszlo Tokes: Cât de tragic este când avem de a face cu puteri mari pentru care noi nu prea contăm

-

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat marţi, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că pacea, libertatea şi consensul sunt şi azi, la fel ca în 1848, idealuri pentru care trebuie găsită calea de a le dobândi.

- Reclama -

„În strânsă vecinătate este război în derulare. Gândurile mele m-au dus la cele întâmplate cu 174 de ani înainte. Cât de tragic este când avem de a face cu puteri mari, pentru care noi nu prea contăm. Chiar aşa a fost şi atunci, când ne-am ridicat împotriva habsburgilor şi casa regală a aţâţat naţiuni împotriva altora şi, prin divide et impera, ne-au învins şi ne-au luat libertatea. Este o paralelă îndepărtată. Dar putem spune şi azi că Uniunea Europeană nu este empatică cu problemele şi situaţia acelor ţări care au aderat ulterior Uniunii Europene şi nici nu simt potrivit problemele noastre. Natura statului ţarist şi sovietic este arhicunoscută, o tradiţie imperială cu care am avut de a face şi în timpul revoluţiei din 1848-1849. Deci suntem foarte singuri… Mă refer la popoarele mai mici sau mai mari din centrul şi estul Europei”, a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Tokes.

- Advertisement -

El a susţinut un discurs în limba maghiară la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvai Imre, în faţa etnicilor maghiari care sunt simpatizanţi ai CNMT şi Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Fostul episcop s-a referit şi la situaţia din România, la relaţia dintre români şi unguri şi la debutul mişcărilor de la Timişoara.

- Advertisement -

„Ce bine am pornit în 1989, la Timişoara! Se arăta că va învinge o revoluţie glorioasă în ţara noastră, dar a intervenit Securitatea, cum scriu Mădălin Hodor şi Andrei Ursu în cartea lor ‘Trădători şi mistificatori’, de fapt, a avut loc o contrarevoluţie a Securităţii. Nu putem să nu observăm că şi ulterior, în acel martie negru la Târgu Mureş sau la mineriade, aceleaşi forţe au intervenit şi au otrăvit societatea românească şi încă azi, după 30 de ani, avem de suferit consecinţele acestor forţe care au introdus metode dictatoriale, în loc să progresăm în pace, să înflorim în bune relaţii unii cu alţii. Este deci o mare învăţătură pentru mine că condiţia sine qua non pentru dezvoltare ar fi pacea, înţelegerea, care sunt lozinci ale revoluţiei de la 1848, pace, libertate şi consens. Astea sunt necesare şi nu ne dăm bătuţi. Trebuie să găsim înţelegerea şi calea care să ne conducă spre acestea”, a mai spus Laszlo Tokes.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img