spot_img
-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu: 10 luni întârziere pentru protejarea fermierilor și furnizorilor mici...

Europarlamentarul Dan Motreanu: 10 luni întârziere pentru protejarea fermierilor și furnizorilor mici și mijlocii de mai multe practici neloiale din cauză că responsabilii de la București nu s-au grăbit să transpună directiva UE în acest sen

-

- Reclama -

𝐅𝐞𝐫𝐦𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐢𝐜𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐜𝐢𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐥𝐨𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐩𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞. Măsurile de protecție vor intra în vigoare cu zece luni de întârziere, pentru că responsabilii de la București nu s-au grăbit să transpună directiva UE în acest sens.Camera Deputaților a aprobat propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, afirmă europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.

- Reclama -

Actul normativ vizează transpunerea în legislația românească a Directivei UE 2019/633. Directiva UE are scopul de a proteja micii fermieri în relația cu marii producători. Printre practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise.Salut acest vot din Parlamentul României, dar este regretabil că Legislativul de la București a depășit cu peste zece luni de zile termenul fixat de Comisia Europeană pentru transpunerea în legislația națională a directivei privind practicile neloiale – 1 mai 2021. Fermierii români au pierdut zece luni și cred că era normal să beneficieze de această protecție de la termenul fixat de Comisia Europeană.În vara anului trecut, Comisia Europeană a inițiat procedura de infringement pentru mai multe țări, printre care și România, pentru depășirea termenului.Acum o lună de zile, Comisia Europeană a solicitat, din nou, României să transpună în legislația internă dispozițiile Directivei privind practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar. În caz contrar, Comisia Europeană a anunțat că va trimite cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Practic, am ajuns în situația ca Uniunea Europeană să se lupte cu statul român pentru drepturile fermierilor români.Proiectul de transpunere a directivei a fost depus în noiembrie 2020 de colegul meu Cristian Buican, dar la vremea respectivă nu a mai intrat pe ordinea de zi, pe fondul campaniei pentru alegerile parlamentare. Actul normativ a fost redepus în ianuarie 2021 și a fost adoptat de Senat pe 26 aprilie 2021. În următoarele două luni, proiectul a primit avize de la diferite comisii din Camera Deputaților, mai spune Motreanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img