spot_img
22.5 C
București
miercuri, iunie 26, 2024
AcasăAnalizeRusia pune condiții în acordul nuclear cu Iranul

Rusia pune condiții în acordul nuclear cu Iranul

-

Iranul a declarat luni că situaţia sa nu va fi dictată de interese străine, în timp ce Rusia şi-a menţinut poziţia de a lega relansarea unui acord nuclear din 2015 de sancţiunile occidentale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei, spunând că pactul nu poate discrimina participanţii, transmite Reuters conform news.ro.

- Reclama -

După 11 luni de discuţii intense între Teheran şi puterile mondiale, la Viena, pentru a reactiva acordul nuclear, toate părţile implicate în negocieri au declarat că un acord este aproape.

- Advertisement -

Însă, sâmbătă, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova vrea o garanţie din partea Statelor Unite că relaţiile comerciale, investiţiile şi cooperarea sa militar-tehnică cu Iranul nu vor fi împiedicate de sancţiunile care i-au fost impuse de când a invadat Ucraina.

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Teheranul nu va permite ”niciunor elemente străine să îi submineze interesele naţionale”, a informat luni presa de stat iraniană, în timp ce Ministerul de Externe a anunţat că aşteaptă o explicaţie din partea Rusiei.

- Advertisement -

Câteva ore mai târziu, Lavrov i-a spus ministrului iranian Abdollahian, într-o conversaţie telefonică, că acordul nuclear reactivat nu ar trebui să permită nicio discriminare între participanţi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img