spot_img
-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateMinistrul de externe maghiar, scrisoare către omologul său german: Prieteni, dar până...

Ministrul de externe maghiar, scrisoare către omologul său german: Prieteni, dar până la creşterea copiilor și migranți!

-

 Într-o prietenie este firesc „să mai existe şi lucruri despre care gândim diferit”, însă Ungaria este pregătită să conlucreze cu Germania şi în următoarele trei decenii, a scris ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, într-o scrisoare transmisă ministrului german de externe Annalena Baerbock, cu ocazia împlinirii a treizeci de ani de la semnarea tratatului de prietenie maghiaro-german.

- Reclama -

În scrisoarea publicată duminică, pe pagina sa de Facebook, Péter Szijjártó a amintit că tratatul de prietenie şi cooperare între cele două state a fost semnat, de către premierul ungar József Antall şi cancelarul german Helmut Kohl, în urmă cu exact treizeci de ani.

- Advertisement -

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că legătura istorică unică dintre Ungaria şi Germania, care este de apreciat şi astăzi, este exemplificată de multe amintiri. Szijjártó a subliniat că singura plăcuţă memorială de pe peretele Reichstagului surprinde punctul culminant al prieteniei maghiaro-germane: atunci când Ungaria a îndepărtat prima cărămidă a unui zid care a despărţit milioane de familii germane, şi chiar întreaga Europă.

În ultimii treizeci de ani, relaţiile economice dintre Germania şi Ungaria s-au dezvoltat, de asemenea, şi s-au transformat într-o poveste de succes, a adăugat ministrul. 

- Advertisement -

“Din 1989 încoace, de când s-a deschis frontiera, am parcurs un drum lung şi de succes. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte întrebarea “încotro?”, astăzi se întâmplă să nu gândim întotdeauna la fel, dar asta nu reprezintă o problemă, întrucât suntem ţări suverane, iar Uniunea Europeană reprezintă o alianţă specială şi unică a unor ţări suverane”, a scris ministrul ungar de externe. 

Szijjártó a vorbit şi despre faptul că există câteva mari subiecte ale viitorului, cu privire la care importantă este realizarea sarcinii comune de a cunoaşte şi respecta opiniile fiecăruia, respectiv de a asigura coexistenţa unor modele diferite – şi nu ca cineva să îl învingă pe celălalt. În această categorie intră subiecte ca problema migraţiei, respectiv familia şi relaţia dintre părinţi şi copii.

Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria nu contestă dreptul nimănui ca în propria ţară să îşi poată defini singur propria societate şi de a-şi stabili singur modul de asigurare a funcţionării; în acest sens, Ungaria respectă şi cadrul stabilit pentru creşterea copiilor, precum şi reglementările naţionale privind atitudinile faţă de viaţă şi alte probleme fundamentale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img