spot_img
17.8 C
București
duminică, octombrie 6, 2024
AcasăAnalizeVârșeț cu o comunitate importantă românească ar putea avea aeroport regional

Vârșeț cu o comunitate importantă românească ar putea avea aeroport regional

-

Planul elaborat de Institutul Iugoslav pentru Urbanism și Spațiu Locativ „Juginus” Belgrad, include investiții care ar trebui să permită aeroportului civil din Vârșeț să dobândească un caracter regional în perioada următoare, relatează Ekapija.

- Reclama -

Aeroportul are anumite posibilități pentru traficul aerian internațional, dar sunt necesare investiții atât pe ​​pistă, cât și în echipamente de radionavigație.

- Advertisement -

Conceptul planului prevede și un nou drum care va permite conectarea eficientă a complexului cu rețeaua de trafic mai largă a orașului și a regiunii.

Documentul subliniază că reconstruirea aeroportului și a Academiei de Aviație va duce la conectarea Banatului de Sud cu aeroporturile din Niš, Belgrad, Podgorica, Tivat, Europa și Africa de Nord, creșterea zborurilor charter și a zborurilor regulate în regiune, apoi creșterea veniturilor din remontul avioanelor străine, posibilitatea transportului Express Post și introducerea sistemului „Just in time”, precum și posibilitatea utilizării serviciilor aeriene în scopuri comerciale ale companiilor vârșețene și altele.

- Advertisement -

Vârșeț se întinde pe o suprafață de 800 km² și are o populație de 54.369 locuitori (2002). Orașul de reședință avea 40.000 locuitori în anul 2002. Aici se află o importantă comunitate a românilor din Voivodina, care numără 5.913 locuitori și reprezintă 11% din populație (a doua ca mărime după cea din Alibunar). În 2005 România a deschis un consulat general aici.

În oraș există un lăcaș de cult român ortodox. Biserica Ortodoxă Română a ridicat această biserică la rang de catedrală a Episcopiei Daciei Felix (foto).

În 1881 la Vârșeț locuiau 33477 de persoane, din care 17676 români, 7704 germani, 4292 sârbi, 1444 maghiari, și 2361 din alte etnii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img