spot_img
28.2 C
București
sâmbătă, septembrie 28, 2024
AcasăAnalizePoliția israeliană recunoaște că a spionat fără mandat

Poliția israeliană recunoaște că a spionat fără mandat

-

Poliţia israeliană a recunoscut marţi că a folosit tehnologii computerizate de spionaj fără mandat după dezvăluirile despre utilizarea software-ului Pegasus al grupului israelian de securitate cibernetică NSO, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Justiţia solicitase la 20 ianuarie deschiderea unei anchete privind utilizarea programului spion Pegasus de către poliţie în urma afirmaţiilor în acest sens ale cotidianului de afaceri israelian Calcalist.

- Advertisement -

Iniţial, poliţia a indicat că „nu a găsit nici cel mai mic element care să coroboreze această informaţie” din presă.

Însă, marţi, poliţia, fără a numi software-ul Pegasus sau firma NSO, a informat că o anchetă aprofundată a făcut posibil să se arate că „elemente noi au modificat anumite aspecte ale cazului”.

- Advertisement -

Aceste elemente „l-au determinat pe procurorul general să ia măsuri imediate pentru a preveni potenţiale încălcări” ale autorităţii sale în materie de supraveghere cibernetică, a adăugat poliţia într-un comunicat, menţionând că „se conformează” măsurilor sale.

„Toţi poliţiştii trebuie să coopereze cu lucrările comisiei de anchetă prin furnizarea tuturor informaţiilor solicitate şi prin autorizarea accesului la sistemele tehnice ale poliţiei”, a precizat comunicatul.

Proprietar al programului Pegasus, grupul israelian de securitate cibernetică israelian NSO a intrat în atenţia publică în 2021, după o anchetă publicată de un consorţiu de 17 mass-media internaţionale în care se dezvăluia faptul că software-ul a permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, inclusiv şefi de stat, militanţi şi conducători de companii din diverse ţări.

Grupul NSO nu a negat şi nici nu a confirmat că a vândut Pegasus poliţiei israeliene, subliniind că „nu a fost în niciun fel implicat în funcţionarea sistemului odată vândut clienţilor guvernamentali”.

„NSO îşi vinde produsele sub licenţă şi conform reglementărilor către agenţii de informaţii şi servicii de poliţie, pentru a preveni acte şi crime teroriste, în conformitate cu ordinele justiţiei şi cu legile în vigoare în ţările lor”, a indicat grupul într-un comunicat trimis AFP.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img