Trăim timpuri grele, iar în aceste timpuri grele Franța va sta alături de România, Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”, a spus la București ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly. Oficialul s-a văzut la MApN cu ministrul Apărării Vasile Dâncu, au discutat despre posibilul ajutor de trupe anunțat de către președintele Macron, dar și despre achiziția corvetelor, acolo unde o firmă din Franța a ieșit câștigătoare, însă nu s-a reușit deocamdată semnarea contractului.
„Am discutat și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final, mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluție rapidă ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Dialogul va fi și aici între partile contractante, va fi și aici important pentru a găsi o soluție rapidă având în vedere contextul geostrategic, cât și nevoia de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt”, a spus Dîncu.
Ce scria SportTime din Grecia recent despre afacerea corvetelor: „Una dintre principalele probleme pentru derularea contractului este, după cum relatează românii, că Naval Group a solicitat în repetate rânduri să nu fie activate o serie de clauze contractuale, inclusiv garanții pentru vicii ascunse.Ultimul punct de fricțiune dintre cele două părți este că francezii „au cerut ca Șantierul Naval Constanța să fie împovărat tacit cu posibile viitoare sancțiuni pentru nerespectarea termenelor”.Totodată, la întâlnirea crucială din decembrie, reprezentanții șantierului naval românesc au cerut părții franceze vreo câteva zeci de milioane de euro pentru modernizarea șantierului naval în vederea demarării proiectului.Această evoluție i-a determinat pe reprezentanții Ministerului Apărării din România să părăsească masa negocierilor. Termenul limită pentru semnarea contractului expiră la 31 ianuarie 2022.„