Bruxelles se pregăteşte de o altă nebunie care ar crea, practic, o versiune europeană a Pactului global al ONU privind migraţia, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri.
Potrivit comunicatului de presă al ministerului, şeful diplomaţiei ungare a subliniat în cadrul conferinţei de presă care a avut loc după Conferinţa de la Budapesta privind Migraţia, că pactul pe care Adunarea Generală a ONU “l-a impus cu forţa” în 2018 susţine despre migraţie că reprezintă un drept fundamental al omului şi afirmă că în acest sens, fiecare stat reprezintă o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie.
“Cu adoptarea aşa-numitului acord post-Cotonou, Bruxelles se pregăteşte pentru aceeaşi nebunie”, a spus ministrul, adăugând că acordul care ar urma să fie semnat cu ţări din Africa, Caraibe şi Oceanul Pacific ar crea noi canale de migraţie. Szijjártó a mai adăugat că, deşi denumirile se tot schimbă, Comisia Europeană menţine pe ordinea de zi cotele obligatorii.
În schimb, Guvernul Ungariei consideră că fiecare ţară are dreptul de-a rămâne în afara procesului de migraţie şi că un drept fundamental reprezintă ca fiecare să poată trăi în siguranţă în propria sa ţară, a subliniat Péter Szijjártó.
Potrivit ministrului ungar, continuarea intensificării migraţiei prezintă riscuri de securitate, de civilizaţie şi sanitare. A subliniat legătura dintre imigraţie şi terorism, şi a avertizat asupra pericolului formării unor societăţi paralele. A arătat, totodată, că valurile migratorii accelerează răspândirea epidemiei de coronavirus, mai ales că cei care sosesc vin, de regulă, din ţări cu o rată scăzută de vaccinare.
În opinia lui Péter Szijjártó, migraţia reprezintă provocări serioase de securitate în Europa, după ce continentul se află sub presiune din trei direcţii simultan, într-un mod fără precedent.
Ministrul de externe al Ungariei a subliniat că unii iau apărarea migraţiei spunând, “într-un mod supărător de simplist”, că este nevoie de forţă de muncă. Cu toate acestea, în aceste vremuri de criză, când zeci şi sute de mii de europeni şi-au pierdut locurile de muncă, mai întâi ar trebui rezolvate problemele localnicilor.
Ministrul a specificat că anul acesta, la graniţa de sud a Ungariei au fost opriţi 110 000 de migranţi, în timp ce anul trecut, numărul acestora a fost de “numai” 44 000. “Dacă ar depinde de Bruxelles, aceşti 110 000 de imigranţi ar fi deja aici, înăuntru, dar din fericire nu depinde de ei, ci de noi”, a spus Szijjártó.
Ministrul ungar a fost întrebat şi despre criticile unora dintre membrii noului guvern german. “Noi suntem o ţară suverană, independentă, nu suntem colonia nimănui. Ascultăm cu interes ceea ce oficialii altor ţări spun despre cum ar trebui noi, maghiarii, să ne trăim viaţa, dar nu acordăm o importanţă prea mare acestui lucru; asta să fie grija noastră”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.