spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeCriza gazelor închide Azomureș

Criza gazelor închide Azomureș

-

- Reclama -

Actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume. Astfel, ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile. Împreună cu producţia locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură şi industrie. Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanţilor în asigurarea securităţii alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare.  

- Reclama -

Azomureş Târgu Mureş, unul dintre principalii producători de îngrăşăminte pentru agricultură, anunţă că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

- Advertisement -

Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, spune Harri Kiiski, directorul general al Azomureş, citat de Ziarul Financiar.

El precizează că decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor.

- Advertisement -

Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi. Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu aproximativ 10% din consumul national. Producătorul, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img