Curtea de Apel din Cluj-Napoca a restituit clădirile Colegiului „Wesselényi” din Zalău Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, se arată într-un articol publicat, joi, de portalul de ştiri Maszol.ro din Transilvania.
Dénes Seres, deputat UDMR din judeţul Sălaj în Parlamentul României, a dat o declaraţie portalului cu privire la sentinţa pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute. Politicianul, de profesie avocat, consideră sentinţa ca fiind victoria adevărului, deoarece opinia publică ştia că, până la naţionalizare, Colegiul “Wesselényi” din Zalău a fost proprietatea Bisericii Reformate. Acesta a mai adăugat că “probele aduse de Biserica Reformată sunt de necontestat şi dovedesc univoc dreptul de proprietate, sfinţit acum de Curtea de Apel”.
Minuta sentinţei a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Curtea de Apel a admis parţial cererea Bisericii. Pentru unele corpuri ale clădirii, Biserica va trebui să plătească, în timp ce, pentru altele va primi despăgubiri. Curtea de Apel a hotărât, de asemenea, că, timp de 5 ani, clădirea va trebui să-şi păstreze destinaţia actuală. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea oficială.
Fosta clădire a Colegiului Reformat este astăzi sediul Colegiului Naţional “Silvania”, considerat cea mai prestigioasă şcoală din judeţul Sălaj, în cadrul căreia există şi secţie de limba maghiară cu clase de liceu. Colegiul Reformat “Wesselényi”, reînfiinţat în anul 1991, funcţionează în prezent în sălile internatului unei şcoli profesionale industriale.
Prim-curatorul general al eparhiei, Lajos Bara, care ocupă totodată şi funcţia de director al Liceului Reformat “Wesselényi” din Zalău, a declarat în trecut, pentru agenţia ungară de presă MTI, că Eparhia a achiziţionat o suprafaţă de teren de peste o jumătate de hectar, în centrul oraşului Zalău, pe care se doreşte ridicarea unei şcoli prin atragerea unor fonduri. Priviind sentinţa de restituire, directorul a afirmat că nu le va afecta planurile de construire a şcolii. Acesta a menţionat că imobilele de pe parcela achiziţionată au fost demolate şi este în curs obţinerea autorizaţiei de construire. Acesta speră să înceapă construcţia şcolii în primăvară.
Lajos Bara a mai adăugat că este probabil ca litigiile pentru colegiu să continue. Chiar dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României va recunoaşte dreptul de proprietate al Bisericii, nici atunci Liceul Wesselényi nu s-ar putea muta imediat în clădire.
Clădirea Colegiului Reformat “Wesselényi”, situată în centrul municipiului Zalău, a fost confiscată de statul comunist român de la Biserica Reformată, în anul 1948, în timpul naţionalizării. În anul 2003, impozanta clădire a fost revendicată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. Comisia de restituire de la Bucureşti a refuzat însă să o retrocedeze invocând anumite lipsuri. Hotărârea de respingere a fost contestată de Eparhie la Curtea de Apel din Cluj-Napoca, însă Biserica a pierdut procesul în primă instanţă. În urma recursului, în octombrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a retrimis cazul instanţei de fond. În urma rejudecării, Curtea de Apel a dispus restituirea.
În luna august Parchetul de pe lângă Tribunalul Zalău a început o anchetă împotriva lui István Csűry, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, şi împotriva lui Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Transilvania, pentru revendicarea clădirilor colegiului. Parchetul i-a suspectat pe cei doi ierarhi de fals în acte, dare de mită şi uz de fals.
Dintre colegiile reformate din Transilvania, cel din Zalău este singurul căruia nu i s-a retrocedat până acum nicio clădire. Faptul că poetul Ady Endre a studiat între 1892 – 1896 şi a absolvit în această instituţie conferă o valoare simbolică Colegiului Reformat “Wesselényi” din Zalău. Impunătoarea clădire a şcolii revendicate a fost construită în perioada 1904 – 1906, după ce Ady Endre şi-a terminat studiile.