Probabil că și Dacian Cioloș a fost la fel de surprins ca și opinia publică de această desemnare, mizând că relațiile proaste dintre președinte și USR, dar și dorința acestuia de a-l menține pe Florin Cîțu în fruntea guvernului, vor fi suficiente pentru Iohannis să nu-l desemneze. S-a înșelat amarnic, spune Radio Europa Liberă într-un comentariu.
CE MAI SUSȚINE REL:
Pentru USR singura majoritare posibilă este cea cu PNL și UDMR, refacerea majorității fiind laitmotivul sub care a defilat partidul toată această perioadă. E un demers care are susținerea electoratului care l-a votat și care ar justifica întregul demers de dărâmare a guvernului și înlăturare a lui Florin Cîțu. Nu pe ultimul loc este formula care i-ar permite revenirea la guvernare, ceea ce o parte din partid își dorește.
Asta presupune însă ca Dacian Cioloș să bată la ușa PNL, iar în mână să țină căciula și nu iataganul. O poziție inconfortabilă și fără prea mari șanse de reușită. Încă din primul moment de după desemnare Florin Cîțu și alți lideri din noua conducere, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Daniel Fenechiu, l-au trimis la plimbare și i-au indicat să apeleze la PSD și AUR. (…)
Fără intervenția președintelui Iohannis, membrilor PNL, care tocmai l-au ales pe Florin Cîțu președinte, le va fi dificil să accepte un guvern cu Cioloș în frunte. Ar însemna o înfrângere usturătoare, chiar dacă ea poate fi doar de moment. Liberalii ar percepe pierderea guvernării și ca pe o umilință, PNL fiind al doilea partid ca mărime din parlament.(…)
Adevăratele probleme ale lui Dacian Cioloș vor începe însă din momentul în care nu va putea ajunge la o înțelegere cu liberalii. Din punct de vedere politic, USR nu poate marșa pe o majoritate cu PSD și AUR, pentru că acest lucru nu ar face decât să confirme acuza adusă de PNL și președinte: „alianță toxică cu extremiștii”.
USR ar fi decredibilizat și nu-și poate permite asta mai ales după ce a semnat o moțiune de cenzură cu AUR și a votat-o pe cea a PSD. În perspectiva alegerilor din 2024, o majoritate cu PSD și AUR i-ar putea fi fatală.
Cioloș a exclus discuțiile cu aceste două partide și a spus că scopul este refacerea coaliției. Pe de altă parte, sunt voci din partid care spun că Cioloș va merge „până la capăt”.
Ce ar putea înseamnă însă asta? Să se prezinte în fața parlamentului cu o echipă de miniștri și un program de guvernare fără să aibă o majoritate prestabilită, pe care o va testa la fața locului. Un demers ce pare sortit eșecului din start și care poate fi dublat de umilirea publică a USR.
O variantă este ca Dacian Cioloș să decline mandatul oferit de președinte dacă nu reușește să facă o majoritate cu PNL și USR. Argumentele nu lipsesc în această perspectivă, destul de probabilă, dar ea nu pare să aibă prea mulți susținători în partid, intrat în logica „responsabilității” cu orice preț.
Dar problemele USR nu se vor termina nici dacă Cioloș își depune mandatul sau cade la vot în parlament. Asta pentru că dacă Klaus Iohannis îl va desemna a doua oară pe Florin Cîțu, USR se va întoarce în punctul inițial. Va susține sau nu un guvern minoritar Cîțu?