În Franța Le Point scrie că OMS Europa încearcă să pună strategia „O singură sănătate” pe agenda internațională, după cum explică Sylvie Goulard de la Banque de France, transmite RFI.
Filiala OMS Europa a analizat problema și a încredințat Comisiei paneuropene pentru sănătate și dezvoltare durabilă sarcina de a elabora propuneri.
Sylvie Goulard, fost ministru al forțelor armate, acum viceguvernator la Banque de France, a făcut parte din acest grup de experți multidisciplinari.
Ea a spus revistei franceze că premierul italian, Mario Draghi, a cărui țară deține președinția G20 în acest an, a declarat la recenta Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite că susține propunerea Comisiei paneuropene de a se crea un consiliu global pentru sănătate și finanțe.
”Misiunea sa ar fi să monitorizeze măsurile luate în timpul crizei sănătății, reunind sectorul sănătății și pe cei responsabili de economie, ținând seama de aspectele legate de mediu.
Deoarece dezvoltarea noastră distruge natura, virușii trec mai ușor de la animale la oameni. De fapt, această idee a unui consiliu global, un fel de „consiliu de administrație global”, este direct inspirată de ceea ce s-a desprins din criza financiară din 2008.
Nu mai putem separa apariția noilor pandemii de problema mediului, ea însăși legată de dezvoltarea noastră economică.
Un concept a apărut treptat în cercurile specializate, acela de „One health” (O singură sănătate), care nu mai separă sănătatea umană, sănătatea animalelor și sănătatea planetei.
Finanțarea economiei trebuie să încurajeze o dezvoltare mai durabilă; prevenirea, în ceea ce privește sănătatea, nu numai că salvează vieți, ci și economisește bani.
Am văzut, de exemplu, că obezitatea și diabetul sunt factori agravanți pentru persoanele care contractează Covid-19. Investițiile în sănătatea umană, încurajarea dezvoltării durabile și prevenția sunt atât alegeri morale, cât și economice”.