spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeScandalul Contractului Secolului și România: Și contractul corvetelor e în aer. DOCUMENTE...

Scandalul Contractului Secolului și România: Și contractul corvetelor e în aer. DOCUMENTE AUSTRALIENE

-

- Reclama -

Franţa nu ar fi trebuit să fie surprinsă că Australia a anulat contractul de construcţie a submarinelor, întrucât de ani de zile au fost transmise, public şi oficial, preocupări majore privind întârzieri, depăşiri de costuri şi adecvarea comenzii, au declarat politicieni australieni, relatează marţi Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Și România are un contract cu Franța, tot prin Naval Group, pentru construcția de corvete.După doi ani de la anunțarea oficială a câștigătorului programului de înzestrare „Corveta multifuncțională”, România și compania desemnată câștigătoare Naval Group nu au semnat încă contractul. 

- Advertisement -

Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Canberra şi Washington, afirmând că a fost complet luată prin surprindere de decizia Canberrei de a construi submarine nucleare printr-o cooperare cu SUA şi Regatul Unit, în loc să-şi respecte contractul cu Franţa pentru submarine pe motorină.

Totuşi încă din septembrie 2018, o comisie independentă de supervizare condusă de fostul secretar al forţelor navale americane Donald Winter a recomandat Australiei să caute alternative la submarinul francez şi a pus întrebarea dacă proiectul este în interesul ţării, relevă un raport public din 2020 al auditorului general.

- Advertisement -

Audierile din parlamentul australian şi informaţiile privind proiectul, evaluat mai întâi la 40 de miliarde de dolari şi apoi la 60 de miliarde de dolari, au arătat o serie de probleme chiar înainte de începerea construcţiei. În luna iunie, ministrul apărării a declarat în faţa parlamentului că sunt în curs de întocmire „planuri contigente”.

„Trebuie să fi avut ochii închişi să nu înţeleagă pericolul cu care se confruntă”, a declarat Rex Patrick, un senator independent din statul Australia de Sud, referindu-se la Franţa.

Contractul între Australia şi Naval Group, al cărui proprietar majoritar este guvernul francez, a fost semnat 16 luni mai târziu, în februarie 2019.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img