spot_img
10.5 C
București
miercuri, octombrie 23, 2024
AcasăAnalizeMaia, sedusă de Kozak

Maia, sedusă de Kozak

-

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat după întâlnirea avută miercuri seara cu şeful adjunct al administraţiei preşedintelui rus, Dmitri Kozak, care s-a aflat într-o scurtă vizită de lucru la Chişinău, că a reiterat poziţia autorităţilor moldovene ”în vederea relansării unui dialog pragmatic şi constructiv între cele două ţări, care să fie în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, relatează media de peste Prut.

- Reclama -

”Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldoveneşti pe piaţa rusă şi noul contract de livrare a gazelor naturale pentru ţara noastră”, a comunicat Maia Sandu pe pagina sa oficială de Facebook, precizând că la discuţiile sale cu Dmitri Kozak au asistat ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, prim-vicepremier, ministrul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, prim-vicepremier, alţi membri ai noului cabinet de la Chişinău.

- Advertisement -

În privinţa reglementării conflictului transnistrean, Maia Sandu a spus că a reconfirmat ”poziţia Republicii Moldova privind relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale paşnică, folosind instrumente politice şi diplomatice, în cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre în cadrul hotarelor ei internaţional recunoscute”.

Totodată, Maia Sandu a spus că a apreciat deschiderea părţii ruse, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului între cele două părţi.

- Advertisement -

În declaraţii făcute jurnaliştilor de la Chişinău, după discuţiile care au durat peste două ore cu Maia Sandu şi cu înalţi responsabili ai guvernului acesteia, Dmitri Kozak a afirmat că ”Federaţia Rusă este dispusă să ajute Republica Moldova, dar nu în detrimentul intereselor sale naţionale”, potrivit Ziarului Naţional din Chişinău.

Totodată, el a remarcat că ”sunt oportunităţi foarte mari pentru a se ajunge la nişte rezultate concrete”.

”Noi ne aşteptăm la un dialog constructiv, să fie respectate interesele noastre …. Actuala conducere de la Chişinău înţelege acest lucru şi noi suntem obligaţi să înţelegem. Noi ne dorim să fie înţelese şi interesele noastre naţionale”, a insistat Kozak, citat de Ziarul Naţional.

Evocând soluţionarea conflictului transnistrean, Dmitri Kozak a declarat că ”este o problemă internă a Moldovei”.

”Este problema voastră internă. Republica Moldova şi Transnistria trebuie să ajungă la un acord. Suntem gata să acordăm asistenţă, dar Rusia nu va avansa propriile ei condiţii. Aceasta nu nu ţine de competenţa noastră, este o chestiune internă, care trebuie rezolvată, de asemenea, pe plan intern”, a declarat Kozak în faţa jurnaliştilor moldoveni, potrivit agenţiei de presă Infotag.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img