Europarlamentarul Cătălin Ivan aduce noi acuzații conducerii PSD. Reproducem comunicatul transmis de Ivan:
Sintetizat, iată lungul șir de abuzuri pe care actuala conducere a PSD le-a făcut doar pentru a împiedica o candidatură democratică la un congres amânat continuu. Aceste abuzuri s-au făcut sistematic după o schemă clasică în sistemele dictatoriale: schimbarea din funcții ocolind statutul, discreditarea și minimalizarea în public, suspendarea, excluderea.
Abuzul 1 – Schimbarea din fruntea delegației PSD din Parlamentul European
După ce am purtat cu succes evident toate negocierile pentru funcțiile europarlamentarilor PSD în comisiile Parlamentului European, au început surprizele. Chiar în săptămâna în care am reușit să salvez imaginea partidului (pe Victor Ponta în special!) de o situație cu efecte dezastruoase de imagine pe plan internațional, dar și intern (blocând o dezbatere despre votul din Diaspora ce urma să aibă loc în ultima sesiune de Strasbourg din 2014 în Parlamentul European, dezbatere la care primul ministru al României urma să fie invitat personal), am avut neplăcuta surpriză să aflu în direct, în timpul unei emisiuni, de la purtătorul de cuvânt al partidului, că nu mai sunt șeful delegației PSD din Parlamentul European. Implicarea mea în blocarea acelei dezbateri avusese loc din poziția de șef de delegație, altfel, logic, ar fi trebuit să se ocupe Viorica Dancilă.
Abuzul 2 – Pretextul. Înscenarea unei jigniri inexistente
Am fost apoi subiect de discuție la Conferința Națională a Organizației de Femei PSD, acuzat că am jignit două colege în timpul emisiunii respective, deși proba emisiunii înregistrate vorbește de la sine despre lipsa oricărei jigniri. Apoi am fost propus pentru excludere din partid.
Abuzul 3 – Jignirea mea
Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, își permite în schimb să mă jignească într-o declaratie publică, numindu-mă „un puști obraznic, întors cu cheia de Vanghelie”. Nimeni din conducerea partidului nu ia atitudine, semn că astfel de limbaj și comportament este tolerat, dacă nu încurajat.
Abuzul 4 – Desființarea unei întregi organizații. Primul pas spre excludere
Întreaga organizație PSD Sector 1, organizație al cărei președinte eram, a fost dizolvată fără niciun motiv real, doar pentru ca eu să nu mai fiu prezent la ședințele Comitetului Executiv Național și, mai important, pentru ca, planul de excludere din partid să poată fi pus mai ușor în aplicare, după cum s-a văzut mai târziu.
Abuzul 5 – Denigrarea mincinoasă pe palierul activității europarlamentare
Viorica Dancilă, din poziția actuală de șef de delegație a PSD din Parlamentul European, dă un comunicat prin care mă acuză că pun interesele naționale în pericol prin lipsa mea de activitate în Comisia de Control Bugetar. Important de menționat că, nu sunt membru al acelei comisii, sunt doar supleant, PSD avându-l pe domnul Dan Nica membru plin acolo și, în plus, cu funcție de vicepreședinte. O acțiune de discreditare care s-a desfășurat prin biroul de presă al partidului, cu sprijinul echipei de comunicare a lui Victor Ponta, respectiv cu ajutorul lui Dan Sultănescu.
Abuzul 6 – Al doilea atac pe planul activității în PE
Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, continuă campania de discreditare tot printr-un comunicat, de data aceasta acuzându-mă de absenteism de la voturile din Parlamentul European care au avut loc în toamna anului trecut. Practic, prin vocea purtătorului de cuvânt, PSD își critică un membru de partid pentru că a ales să stea în țară și să muncească în campanie în loc să-și vadă liniștit de treburile de europarlamentar. Poate fi hilar până la un punct, dar arată de fapt lipsa de scrupule a celor care au decis să meargă până la capat cu un plan care le-a eșuat la al doilea Comitet Executiv Național din luna decembrie.
Abuzul 7 – Începutul excluderii efective. Primul transfer
Pentru că organizația locală (OL) 21 din PSD Sectorul 1 era supusă unor presiuni tot mai mari din partea noii conduceri interimare de la sector pentru a decide excluderea mea din partid, chiar și fără vreun motiv, am decis să-i protejez și să mă protejez și m-am transferat la OL 10, aparținând tot PSD Sectorul 1. În aceeași zi a fost dizolvată OL 10 obligându-mă să rămân în continuare la OL 21, organizație pe care o controlau mai ușor.
Abuzul 8 – Al doilea transfer. Suspendarea pentru 12 luni
Decid că este momentul să plec din PSD Sectorul 1, organizație care nu mai avea nicio legătură cu organizația pe care am condus-o doi ani. Fiind evident că eram expus total în fața unui pluton de execuție condus de Codrin Ștefănescu, cer transferul de la OL 21. Îmi este aprobat, îmi depun actele la Organizația PSD Dobrovăț, județul Iași, îmi este aprobat și aici; revin apoi la secretariatul PSD Sector 1 unde am înregistrat atât actele de plecare, cât și cele de primire în organizația nouă. Cu toate acestea, în aceeași zi are loc o ședință de urgență a OL 21, de unde tocmai plecasem și se decide suspendarea mea din partid pentru 12 luni, fără nicio justificare. Nu era important dacă mă făceam vinovat de ceva, important era ca planul să fie dus la bun sfârșit.
Abuzul 9 – Ignorarea deciziei unei Conferințe statutare
Am trimis toate actele de transfer doamnei Președinte al PSD București, Ecaterina Andronescu, cu rugămintea să le analizeze și să decidă în consecință. La două zile după ședința OL 21 care propunea Conferinței PSD Sector 1 suspendarea mea pentru 12 luni din calitatea de membru de partid, are loc Conferința și se decide că sunt transferat la PSD Dobrovăț și că nu pot fi subiectul niciunei sancțiuni propuse de PSD Sectorul 1. Deci, conform organului suprem de decizie al PSD Sector 1, sunt membru cu drepturi depline al PSD, transferat la PSD Dobrovăț. Cu toate acestea, mai are loc o ședință de Birou Permanent al PSD Sector 1, care, deși nu poate invalida o decizie a Conferinței, decide în absența doamnei Ecaterina Andronescu o nouă suspendare a mea tot pe 12 luni.
Abuzul 10 – Presiuni extreme de la București în organizația județeană Iași
Având acordul celor două organizații locale, OL 21 (de unde am plecat) și Organizația PSD Dobrovăț (unde am fost primit) și acordul Conferinței PSD Sector 1, (unde s-a luat act de trasferul meu) mai rămânea doar un act formal de acceptare din partea Organizației județene PSD Iași. Acordul de principiu îl primisem prin telefon de la Gheorghe Nichita, președintele PSD Județul Iași, după ce l-am informat în prealabil de întreaga situație. La presiunea fără precedent în istoria PSD a „celor de la centru”, care nu pot fi decât Victor Ponta și Liviu Dragnea, avizul Biroului Permanent Județean Iași este unul negativ.
Capitolul PSD Sector 1 fiind închis prin decizia Conferinței de sector, umează să soluționăm acum litigiul dintre PSD Dobrovăț și organizația județeană de care aparține.
Aici suntem deocamdată, dar șirul abuzurilor va continua până când se vor asigura că nu voi candida la Congresul PSD, un congres pe cât de necesar și urgent pentru partid, pe atât de incert.
O scurtă trecere în revistă a motivelor care ar putea justifica un astfel de plan pus la cale și/sau girat de Victor Ponta și Liviu Dragnea de excludere sau suspendare a mea din PSD:
- Votul împotriva excluderilor lui Dan Șova, Mircea Geoană și Marian Vanghelie la primul Comitet Executiv Național organizat după pierderea alegerilor.
- Insistența cu care am cerut o analiză serioasă în partid, atât a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor, cât și a mesajului pe care ni l-au transmis românii pe 16 noiembrie.
- Faptul că am cerut un congres al partidului în primăvara anului 2015 care să decidă în ce direcție va merge partidul și cum se va pregăti pentru alegerile din 2016. Un congres care să fie punctul final al unor dezbateri serioase, constructive, în interiorul partidului, dar și cu societatea civilă pe baza mai multor platforme propuse de diferiți colegi din țară. Am anunțat că și eu, împreună cu mai mulți colegi, intenționăm să propunem partidului măsuri de redresare, modernizare și recredibilizare în fața românilor și a partenerilor externi.
- Criticile aduse conducerii partidului pentru lipsa tot mai acută de transparență în luarea deciziilor. A se vedea cum Congresul decis și anunțat pentru luna martie s-a trasnformat în Consiliu Național, cum schimbările de statut sunt impuse fără dezbatere și analiza internă, cum modificările de Cod electoral sunt susținute în Parlament deși nu au susținerea liderilor din teritoriu și nici a partidului și exemplele pot continua.
- Anunțul intenției de a candida la funcția de președinte al PSD.
Toate aceste puncte se încadrează în drepturile membrilor de partid și fac parte din viața internă, democratică, a oricărui partid European, nu doar aparținând familiei socialiștilor europeni. Pentru oricare dintre aceste puncte, și un avertisment ar fi fost un atentat la democrația internă de partid, ca să nu mai vorbim de suspendare sau chiar excludere.
Ce se întâmplă acum în PSD, nu doar în cazul meu, este periculos pentru partid, dar nu numai. Lideri care ocupă funcții atât de importante, și care au aspirat sau aspiră la funcții și mai importante în Stat, nu pot fi garanții democrației în România, în condițiile în care inițiază, girează sau doar tolerează lipsa de democrație în propriul partid. Aș spune ba chiar, dimpotrivă.