Măsurile introduse de autorități pentru susținerea firmelor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează România pe ultimul loc în UE și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia, relevă date analizate de Profit.ro.
În funcție de aceste cheltuieli, România, cu un efort bugetar de 2,17% din PIB, este ultima în UE și pe poziția 114 dintre 191 de state analizate de Fondul Monetar Internațional (FMI). În cazul în care adăugăm și programele pentru susținerea lichidității în economie, România urcă pe locul 74, iar măsurile ajung la 5,38% din PIB. Măsurile pentru susținerea lichidității sunt însă în mare parte garanții ale statului pentru credite acordate de sistemul bancar firmelor. În astfel de cazuri, statul are costuri doar dacă firma nu poate plăti.
La măsuri fiscale, însă, potrivit bazei de date a FMI, actualizată în octombrie cu informații valabile la 11 septembrie, România nu stă prea bine, fiind devansată chiar și de Republica Modova, care a alocat 2,24% din PIB pentru sprijinirea firmelor și populației.