Adevărat pelerinaj la uşa autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, după ce acesta a anunţat că va da statul german în judecată pentru deportările din perioada regimului nazist. 20.000 de romi din toată ţara cred că au motive să primească despăgubiri şi au venit cu dovezi în acest sens, transmite Digi 24.
De o lună, de când Dorin Dorin Cioabă a anunţat că urmează să dea statul german în judecată, la uşa liderului romilor din Sibiu este coadă. Oamenii vin din toată ţara cu dovezi că părinţii sau bunicii lor au fost deportaţi de regimul nazist, în urmă cu peste 70 de ani.
– Din familia dumneavoastră cine a fost deportat la Bug?
– Părinţii. Tata.
– Şi ce i-au luat?
– Păi io ştiu cine le-o luat, în ’44, acolo, io ştiu?
– Nu, dar ce i-au luat? Ce? Ce bunuri, ce avere?
– Da’ io mai ştiu? O murit şi… io mai ştiu. Nu ştiu.
***
– De unde veniţi?
– De la Orăştie.
– Şi aţi venit special să vă depuneţi dosarul?
– Da. Pune toată lumea…
***
– I-au luat averile, da.
– Ce avea?
– Păi cum ce avea? Case, boi, că aşa era atunci, aur…
– Şi a primit ceva înapoi?
– Nu. N-a primit nimic, nimic.
– Şi acum ce cereţi dumneavoastră de la statul german?
– Despăgubire. Ce i-a luat, să ne dea înapoi.
***
Dorin Cioabă, liderul romilor, explică: „În momentul în care au fost deportaţi părinţii noştri în lagăre, ni s-au luat căruţele, ni s-au luat caii, ni s-au luat corturile şi noi credem că trebuie să existe o lege reparatorie a statului german”.
Cele 20.000 de dosare depuse până acum vor fi verificate şi apoi vor ajunge la o casă de avocatură din Berlin care va reprezenta interesele romilor. Avocaţii germani vor încasa un comision de 30% din fiecare sumă pe care o vor câştiga în instanţă.
„Avem o şansă bună să obţinem această pensie pentru poporul rom. Dacă am documente bune, în aproximativ nouă luni putem termina cazul acesta”, a declarat telefonic, pentru Digi24, Frank Reppenhagen, avocatul german al romilor.
Avocaţii din Germania intenţionează să deschidă procesul în luna mai.
25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel mult 5.000 de supravieţuitori au primit, la începutul anilor 2000, câte 7.000 de euro din partea statului german, ca recompensă pentru munca depusă în lagăre.