spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeAu fost identificați toți cei 1.287 de soldați români îngropați în Alsacia

Au fost identificați toți cei 1.287 de soldați români îngropați în Alsacia

-

De Ziua Națională, de la ora 15:00, RFI România vă propune o întâlnire cu istoricul și cercetătorul francez Christophe Woehrle – omul din spatele campaniei „În căutarea eroilor români care au murit în Alsacia”. Christophe Woehrle este cel care dă identitate numerele matricole și care dă speranță regăsirii străbunicilor chiar și după 100 de ani.

- Reclama -

După opt ani de căutari, peste 1000 de eroi români rămași cu identitatea necunoscută sunt readuși în prim plan: cu nume și prenume.
Cel ce face acest lucru, după ample cercetări, este istoricul Christophe Woehrle.

- Advertisement -

Am reușit până la urmă să-i identific pe toți cei 1.287 de soldați. Știu despre fiecare în parte din ce companie și ce regiment făceau parte. Să luăm un exemplu la întâmplare din lista mea… Dumitru Valran. El făcea parte din compania a 12-a, regimentul 64 infanterie. Le știu data și locul nașterii. Dumitru Varlan s-a născut în 1890, la Puteni, județul Tecuci.

A fost luat prizonier pe 30 noiembrie 1916 la Mățău, județul Argeș. Am numele său de matricolă: 33103. Am numerele de matricola ale aproape tuturor soldaților. Acest detaliu îmi permite să mă asigur că este vorba despre o anumită persoană.

- Advertisement -

Dumitru Varlan e înmormântat la Soultzmatt, această localitate de care v-am vorbit. Se află în mormântul cu numărul 354. Deci am reușit să aflu pentru aproape toți în ce mormânt sunt îngropați explică istoricul.

Așadar, soldații români, morți în Primul Război Mondial și  îngropați în Alsacia, având trecut în dreptul numelui un simplu „NECUNOSCUT: sunt de astăzi cunoscuți – cu nume și prenume. O alinare în primul rând pentru urmașii lor, care i-au căutat, i-au așteptat și care, dincolo de ani, nu i-au uitat.

Dan Ramf este muzeograf la secția din Mediaș a Muzeului Național al Aviației Române. A vorbit de-a lungul timpului atât cu supraiețuitori ai celor două războaie mondiale, dar și cu urmași ai lor. Istoricul explică la RFI de ce e important ca și acasă rudele acestor eroi să afle că au fost găsiți – că nu mai sunt eroi necunoscuți.
 

„I-au așteptat.. Am rămas teribil de impresionat. Am cunoscut femei, soții și surori, care au trăit până în ultima zi a vieții așteptându-și soțul sau fratele….Văzând lista domnului profesor (n.r. Christophe Woehrle.) am realizat că acei soldați, cei mai mulți erau născuți în perioada 1877, 1880 – am bănuit că cei mai mulți dintre ei aveau și familii, unii dintre ei chiar și cu copii, ceea ce ulterior s-a și confirmat. Au fost atâția și atâția care au pierit departe de neam și de țară și merită a fi cunoscuți de către națiunea română, mai ales” explică muzeograful.

În cadrul campaniei RFI România, Nicolae Măciucă a fost primul soldat român îngropat ca erou necunoscut în Alsacia căruia, cercetătorul francez i-a transformat numărul matricol în nume și prenume și care a fost regăsit în țară de urmași. Doru Micu, ofițer în cadrul Forțelor Aeriene Romane și rudă cu Nicolae Măciucă a vorbit la RFI despre emoția regăsirii.

Chiar nici nu mă așteptam. Eu nu am citit lista ca să găsesc pe cineva anume. Nici nu știam de existența acestor cimitire…
M-a mișcat profund faptul că dacă pe crucile soldaților francezi scrie „mort pentru Franța”, pe crucile soldaților ruși scrie „mort pentru patrie”, pe crucile românilor nu scrie absolut nimic. Scrie doar „necunoscut… 
Vă dați seama seama că am vorbit cu cumnatul meu, care este strănepotul lui și era extraordinar de mișcat. Vă dați seama că după 100 și ceva de ani sunt niște sentimente care nu pot fi descrise în cuvinte. E o emoție. Cine nu ar vrea să știe unde îi sunt strămoșii?”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img